Belföld

Az ellenzék szerint a Suzuki a Fidesz, és nem a magyarok stratégiai partnere

Az Esztergomban tiltakozó képviselők arra figyelmeztettek, hogy rengeteg közpénzt kapott a vállalat, így felelősséggel tartozik az embereknek.

Sajtótájékoztatót tartottak Esztergomban az ellenzéki képviselők, miután a helyi Suzuki-gyár vezetése nem volt hajlandó találkozni velük. Mint megírtuk, a politikusok kivonultak a Parlament üléséről, ahonnan előbb az MTVA székházához mentek, onnan pedig a gyárhoz, ahonnan kirúgták az alakuló szakszervezet vezetőjét.

A jobbikos Jakab Péter azt mondta: kiderült, hogy a Suzuki sokkal inkább a Fidesz stratégiai partnere, mint a magyar embereké. Szerinte a Fidesz olyan gazdaságpolitika mellett tette le a voksot, amelyben az olcsósággal akarnak versenyezni a befektetőkért. A kormány csak akkor szólal meg, ha a dolgozók kimennek az utcára, akkor is sorosbérenceznek – mondta Jakab, hozzátéve: nem sértegetni kell a dolgozókat, nem kizsigerelni, hanem béreket emelni.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint nagyon nem mindegy Magyarországnak, hogy milyen a Suzuki híre, így ha kirúgnak egy szakszervezetet alapító dolgozót, az rendkívül kínos. Közölte: a Suzukinak meg kell értenie, hogy ez ma még az Európai Unió, ahol az embereknek joguk van szakszervezetet alapítani. Azt kérte, senki ne szavazzon az EP-választáson olyan pártra, ami semmibe veszi a munkavállalókat és kiszolgálja a multikat, majd azt kérdezte: hogyan beszélhet családpolitikáról olyan kormány, ami kizsigereli a dolgozókat. Mint mondta, a gyár vezetőivel azért akartak beszélni, mert szavazóik azt várják el, hogy képviseljék őket.

Az MSZP-s Varga László úgy látja, hogy a Fidesz a magyar munkavállalók jövőjét a rugalmas kizsákmányolhatóságban látja. A Suzuki-gyárnál történteket felháborítónak nevezte, és kilátásba helyezte: az ellenzéki akciónak lesz folytatása, közösen kell fellépniük. Felidézte a néhány évvel ezelőtti kormányplakátot, mely szerint „ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat”, erről azt mondta: a magyar munkavállalók életéhez hozzátartozik, hogy szakszervezetet alapíthatnak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője elképesztőnek tartja, hogy a Suzuki vezetése a kommunikációs vezetőt küldte az ellenzéki képviselőkhöz, mintha kommunikációs kérdés lenne az emberek tisztességes bére és méltósága. Szerinte a Suzuki vezetése nem csinálhat úgy, mintha olyan magáncég lenne, aminek semmi köze az államhoz, hiszen a magyar állam rengeteg pénzt adott az adófizetők vagyonából a cégnek. Közölte: míg Orbán Viktor cinkosan összekacsint ezekkel a vállalatokkal, és Délkelet-Ázsiát akar csinálni Magyarországból, az ellenzék 21. századi, modern, emberséges, szolidáris Magyarországot szeretne.

Szél Bernadett azt mondta, amit láttak, az önbeismerés volt a Suzuki részéről. Szerinte az ellenzék egy út kezdetén van, amelyen tovább kell mennie, hogy a munkavállalóknak legyen valós érdekképviselete a parlamentben és a gyárakban. A Fidesztől és a KDNP-től a szakszervezetek csak gáncsoskodásra számíthatnak, és saját főnökeik sem állnak ki a dolgozók mellett – értékelte a helyzetet. Úgy véli, erős Magyarország akkor jön létre, ha a dolgozók megfelelő bért kapnak, és van idejük magukra és a családjukra. Azt is elmondta: nem a maguk szórakoztatására mentek Esztergomba, ők politikusok, akiket megválasztottak, és a dolgozók érdekében cselekednek.

Az LMP-s Csárdi Antal azt mondta, aki elveszi a jogot a magyar munkavállalótól, hogy szakszervezetet alapítson, annak nincs helye a magyar gazdaságban. Felszólította a kormányt, hogy üljön le stratégiai partnerével, és kötelezze arra, hogy ne akadályozza az érdekképviselet megalapítását.

Az ellenzéki képviselők probálnak bejutni a Suzuki gyárba

Közzétette: 24.hu – 2019. február 18., hétfő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik