Belföld

Felmérés a családtámogatási csomagról: jó, de nem nekem

Felmérés a családtámogatási csomagról: jó, de nem nekem

A közepesnél jobb osztályzatot kapott a válaszadóktól a kormány családtámogatási terve. Bár a többség szerint az intézkedések szolgálják a gyermekvállalási kedv növelését, a válaszadók jelentős többsége nem érzi magát érintettnek. A legtöbben a CSOK kiterjesztését támogatják.

Az Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében bejelentett családtámogatási intézkedések leradírozták a magyar politikai napirendet. Sőt, annak híre, hogy a magyar kormány a következő években több száz milliárd forintot fordít a népességcsökkenés megállítására a New York Times-tól egészen Laoszig eljutott.

A bejelentett 7 ponttal kapcsolatos közvélekedést még sokat formálhatják a nap nap után kiderülő részletek, a miniszterelnöki bejelentés után egy nappal végzett közvélemény-kutatás mindenesetre azt mutatja:

a többség szerint az intézkedések szolgálják a kitűzött célt, vagyis a gyermekvállalási kedv növelését, ám a válaszadók jelentős többsége nem érzi magát érintettnek.

A kérdéseket a Pulzus kutatási applikációban tettük fel február 12-én, a beérkezett válaszokból képeztük azt az 1000 fős mintát, amely nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentálja a választókorú magyar alapsokaságot.

Már magát az Orbán-beszédet is relatíve sokan követték, bár erős a kutatói feltételezés, hogy a fideszes szavazók válaszait – 80 százalékuk vallotta, hogy élőben vagy utólag, de látta a beszédet – a normakövetés is befolyásolhatta.

A bejelentett pontok közül talán a legtöbbet a negyven év alatti nők gyermekvállaláshoz kötött tízmilliós kölcsönét vitatták eddig a sajtóban. A hitel elengedéséhez három gyermeket kell vállalni, ám ha az első gyermek nem születik meg öt éven belül, a kölcsönt piaci kamattal kell visszafizetni. Ez utóbbi részlet még nem volt ismert a közvélemény előtt a kutatás időpontjában – a többségnek mindenesetre tetszik a döntés. Ennél a pontnál is, miként a többi esetében, jól látszik: a pártpolitika nagyrészt felülírja a szakpolitikát, ám az intézkedésnek jelentősnek mondható támogatottsága van az ellenzéki szavazók körében is.

A CSOK kiterjesztésének mértük a legnagyobb tetszési indexet kutatásunkban. Ennek oka az lehet, hogy a CSOK-ról már van valamiféle tudása a közvéleménynek. A bizonytalan szavazók körében is a vizsgált intézkedések közül is az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztésének van a legnagyobb támogatottsága.

A négygyermekes anyák szja-mentességétől majdnem ugyanolyan sokan várják a gyermekvállalási kedv növekedését, mint a CSOK kiterjesztésétől.

Szintén célravezetőnek tartja a többség a nagyszülői gyed bevezetését, és erről az intézkedésről gondolják a legtöbben, hogy kedvezményezettjei lehetnek.

Összességében a kormány családtámogatási csomagja átlagban a közepesnél jobb osztályzatot kapott. Az összes megkérdezett osztályzatának átlaga 3,27. A Fidesz-szavazók lelkesedését mutatja a 4,63-as átlag, az ellenzékiek szkepticizmusát a 2-es osztályzat. A bizonytalanok körében az osztályzatok átlaga kicsivel a közepes alatt maradt.

Kiemelt kép: iStockphoto – Bielik István / 24.hu

Olvasói sztorik