Belföld

Madridi nagykövet lesz Farkas Flórián kirúgott szövetségese

Hamarosan madridi nagykövetté nevezhetik ki Odrobina Lászlót, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két éve kirúgott helyettes államtitkárát – értesült a 24.hu.

A katolikus hittan, valamint francia-latin szakos tanár Odrobina, aki a Lateráni Egyetemen patrisztikából szerzett doktori fokozatot, az előző ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Varga Mihály miniszter javaslatára azonban 2017 januárjában indoklás nélkül felmentették, és Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ korábbi vezetőjét nevezték ki a helyére.

A felmentést megelőzően hatósági vizsgálat indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője ellen, mert jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina mint Farkas Flórián kormányzati szövetségese kötött velük szerződést.

Farkas, a Fidesz volt romaügyi miniszterelnöki biztosa 2015-ben meggyengült az ORÖ-ben. Akkoriban derült ki, hogy a foglalkoztatási szövetkezetek kiépítésére kapott másfél milliárd forintos EU-támogatást a kamuköltések miatt vissza kell fizetni Brüsszelnek. Az önkormányzat elnöki posztjára kinevezett Hegedüs István nyíltan szembefordult Farkassal, aki elvesztette a 47 tagú testület többségének támogatását is. Farkas ebben a helyzetben kapott mentőövet az NGM helyettes államtitkárától.

Az Index 2015 decemberében írt a birtokába jutott szerződések alapján arról, hogy a gazdasági minisztérium több mint húsz roma önkormányzati képviselővel, valamint azok családtagjaival kötött szerződést az Út a szakmaválasztáshoz nevű EU-s program keretében. A program elvileg hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását szolgálta volna, de az utolsó etapban nem szakértőket, hanem a Farkasnak hűségesküt tevő önkormányzati képviselőket nevezték ki „roma mentorokká”. A megbízások megkötésénél az sem volt akadály, hogy sokuknak szakképesítése sem volt, csupán az általános iskolát végezték el.

A Farkas Flóriánhoz hű képviselők több hónapon át havi 300 ezer forint feletti díjazásban részesültek az Odrobina László által aláírt szerződések alapján, majd a „megállapodásnak” megfelelően el is lehetetlenítették Hegedüs ORÖ-elnök tevékenységét, aki 2016 elején lemondott a posztjáról.

A szerződések nyilvánosságra kerülése miatt nyomozás indult az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt eddig 24 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Odrobina László

A 24.hu megkereste a főügyészséget, hogy Odrobina, aki helyettes államtitkárként a minisztérium részéről megkötötte a szerződéseket, illetve Farkas Flórián, aki megszervezte az ügyletet, érintett-e vizsgálatban. Azt a választ kaptuk, hogy

a gyanúsítottak egyike sem közszereplő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya Odrobina nagyköveti kinevezését sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó lapunknak. A kinevezés időpontjával kapcsolatban azt írták, hogy a nagykövetek meghallgatása a parlament külügyi bizottságának menetrendje szerint történik. A nagykövetjelöltek személyét is ekkor, a meghallgatáson hozzák nyilvánosságra. Hozzátették azt is, hogy Magyarország madridi nagykövete csak olyan személy lehet, aki kiválóan beszél spanyolul.

Információink szerint a latin és francia nyelvtanári diplomával rendelkező Odrobinának spanyolból éppen nem voltak meg a megfelelő szintű ismeretei, ezért jelenleg kijelölt nagyköveti státuszban készül a madridi váltásra. A magyar diplomáciában a hivatalos meghallgatás előtti időszakot nevezik kijelölt nagyköveti periódusnak: a kijelölt nagykövet még nem kap fizetést, viszont lehetősége van arra, hogy felkészüljön a leendő állomáshelyével kapcsolatos követelmények, például a nyelvtudás teljesítésére.

A spanyolországi magyar képviseletet eddig Győri Enikő, a Fidesz régi külpolitikusa vezette, volt EU-ügyekért felelős államtitkár vezette. Győrinek azonban még a ciklus lejárta előtt le kell mondania a nagyköveti tisztségről, mert befutó helyen, nyolcadikként felkerült a kormánypárt EP-listájára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik