Belföld

Az Élet Iskola alapítója halt meg a jeges tóban Bárdudvarnokon

Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója veszítette életét vasárnap úszás közben Bárdudvarnokon, közölték a Facebookon. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi telente is gyakran megmártózott a nyílt vízen. Vasárnap léket vágott a jégen, alámerült, de úszás közben a jég alá szorult. Az áldozatot a parttól 30 méterre, 6-8 centiméteres jég alatt találták meg.

Az 52 éves korában elhunyt Szombathelyi Tibor a permakultúra elvei szerint építette gazdaságát immáron bő két évtizede, miután párjával úgy határoztak, hogy egy természetközeli helyen akarják felnevelni gyermekeiket.

Közzétette: Az Élet iskola, ahol nincsen diploma – 2018. augusztus 2., csütörtök

Az ország 2015 környékén ismerhette meg őt, amikor 20 év tapasztalatait, ember, állat és növény együttélésének harmóniáját osztotta meg a nagyközönséggel Facebook-oldalán. Az egyszerű és természetközeliség modernkori úttörőjének nevezték, aki a szemléletmódváltásban és a szükségletek minimalizálásában látta a jövőt. 

Célja az volt, célja, hogy minél többen álljanak fel a számítógép mellől, és lépjenek ki a valódi életbe. Ezért indította útjára az Élet Iskola társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatát.

Szombathelyi Tibor tevékenysége után hatalmas volt az érdeklődés. Facebook-oldalát 17 ezren követték, országszerte előadásokat tartott és egy ideje saját birtokán fogadta az érdeklődőket, akiket megérintett életfilozófiája és akik szerettek volna változtatni életüket.

Az Élet Iskola alapítója korábban a sonline.hu-nak adott interjújában arról beszélt, a vidéki élet népszerűsítését tűzte ki célul a szemléletváltáson keresztül. Nem hitt a fogyasztói világban, világéletében lázadó típus volt, és nem fogadta el, amit a társadalom rá akart kényszeríteni.

Az foglalkoztat, hogy megmutassam az embereknek: az elvárások nem működnek, ehelyett oda kell tennie magát az embernek, ha előre akar jutni. A világgazdaság nem működhet jól, mert rengeteg a potyautas. Az emberek azt érzik, nincsenek a helyükön. Alulról lehet változtatni, megmutatom, hogy én hogyan csináltam. A szükségletek minimalizálásán keresztül biztosítottam a megélhetést vidéken, mert egy dologból lehet megélni, az a föld

– nyilatkozott a lapnak két évvel ezelőtt.

2017 nyarán tartották az Élet Iskola első rendezvényét Nagy Lépés címmel, amelynek alapötlete az volt, hogy felhívják a figyelmet, mit okozunk a földi jelenlétünkkel, mit hagyunk magunk után, mit teszünk, hogy jobb legyen a világ. Az eseményről videó is készült.

Csodálatos film készült a lábnyomról, amit Magyarország hagy maga után
Júliusban százak vándoroltak a Kassai-völgybe, hogy részt vegyen a rendezvényen.

Kiemelt kép: Facebook / Az Élet iskola, ahol nincsen diploma

Ajánlott videó

Olvasói sztorik