Belföld

Újpest fideszes vezetése is eljátszotta, ami az MTVA-nak sikerült

Mint emlékezetes, decemberben 16-án a Kossuth téren kezdődött kormányellenes demonstráció résztvevői az MTVA óbudai székháza elé vonultak, majd több ellenzéki parlamenti képviselő bement az épületbe, hogy megpróbálja beolvastatni a követeléseit. Az MTVA fegyveres őrsége Hadházy Ákost és Szél Bernadettet erőszakkal tette ki a székházból, a többieknek pedig személyre szóló birtokvédelmi határozatot kézbesítettek. Az óbudai jegyző, Kiss Anita határozatának kézbesítése után nem maradt választásuk az országgyűlési képviselőknek: el kellett hagyniuk az épületet.

Hasonló módszerrel próbálta meg kizárni a Wintermantel Zsolt által irányított újpesti fideszes városvezetés az önkormányzat szomszédságában található forgalmas közterületről három ellenzéki párt képviselőit. A Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom az új piac előtt gyűjtött aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében.

Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. birtokvédelmi beadványt adott be a Kunigunda utcai ügyben is exponálódott óbudai jegyzőhöz. Az önkormányzati cég azt állította, hogy az ellenzéki aktivisták zavarták a piac forgalmát.

A óbudai jegyző alig néhány nappal a MTVA-ügyben hozott határozata után elutasította a piac kérelmét. Az indoklás szerint a piac által kifogásolt tevékenységet, azaz az aláírásgyűjtést a gyülekezési törvény értelmében csupán a rendőrségnek kell bejelenteni.

Újpest jegyzője mindenesetre figyelmeztetésben részesítette az ellenzéki pártokat, és kilátásba helyezte, hogy akár 2 millió forintig terjedő bírságot is kiróhat, ha a piacnál akcióznak.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik