Belföld

Borított a Nemzeti Sport kirúgott újságírója: cenzúráról, seggnyalásról ír

A Nemzeti Sport egyik legismertebb és legkarakteresebb újságírója sokáig Sinkovics Gábor volt. A nekrológok és a publicisztikák mesterét azonban tavaly októberben kirúgták a Szöllősi György vezette szerkesztőségből.

A 444.hu most arról számolt be, hogy az újságíró büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel kirúgása után eltűnt a szekrénye, benne a személyes holmijaival. Ráadásul az eltűnt tárgyak ügyében küldött ügyvédi felszólításra sem reagált a szerkesztőség vezetősége.

Kirúgásának okát eddig nem lehetett tudni, most viszont Sinkovics borított.

A 444-nek küldött, Hazudtam Neked Apu! című írásában a sportújságíró azt fejtegeti, hogyan működik a Nemzeti Sport szerkesztősége. Utal például egy esetre, amikor a cikkében a sertéstelep szót nyesttelepre cserélték nem sokkal azután, hogy kirobbant a botrány a Kósa Lajos édesanyja által megvásárolt sertéstelep miatt.

Sinkovics sajátos stílusában arról ír, hogy a karácsonyi ebédnél némán zokogott az asztalnál, és nem árulta el 90 éves édesapjának, miért kellett távoznia az újságtól:

Beszélnem kellett volna, kibeszélni magamból mindazt, amit átéltem az elmúlt egy évben. Beszélni, a Szöllősi nevű udvari bohócról, akiben annyi gerinc, férfiasság sincs, hogy legalább a szemembe nézett volna, amikor a mellette ülő, unott pártkatona felolvasta a végítéletemet. Az ember kiszolgáltatott és ebben a rendszerben, amiben élünk, ez sokszorosan igaz. Téved aki azt hiszi, hogy a futball hozza lázba leginkább a népet.

 

A seggnyalás a legnépszerűbb sportágunk.

Majd később így folytatja:

Ők mondják meg, mit írhatsz, hogyan gondolkodhatsz és miként élhetsz. Övék a labda, ők jelölik ki, ki vehet részt a játékban.

Kritikának helye nincs, aki nem közéjük tartozik, megbélyegzik – írja. Ahogy azt is, hogy nem akart forradalmár lenni.

Hogyan is akartam volna öreg fejjel. Úgy voltam vele, majd írogatom a szögletarányt, a nyugdíjig, a Felcsút–Kisvárda meccsen. Hetven szerencsétlennel a lelátón, másik hetven szerencsés haszonleső a VIP páholyban (hivatalos nézőszám 825…) De nem hagyták.

Sinkovics megjegyzi, hogy édesapja nagy rajongója Orbán Viktornak, de vajon mit szólna, ha tudná, hogy a rendszer nem kér a fiából?

Hogy öreg fejjel utcára tette harminc év után, és ez felér egy gyilkossággal. De ezt is meggyónják majd, hiszen mindent a keresztényi szeretet jegyében tesznek, ezért szüntetnek meg újságot, üldöznek el egyetemet, nevezik csőcseléknek az elégedetlenkedőket, a kétségbeesésükben utcára vonulókat. És ezért mondták azt egy szürke novemberi kora délutánon a fiadnak, hogy mehet amerre lát.

Az újságíró levelét a 444-en lehet elolvasni.

A Mediaworks Hungary Zrt. közleménye

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is idézte Sinkovics Gábornak, a Nemzeti Sport volt újságírójának a Mediaworks Hungary Zrt.-től történt távozásával kapcsolatban írt levelét.

 

Korábbi munkavállalónk írása meg nem történt eseményeket, valótlanságokat és rágalmazásokat tartalmaz, s ezzel negatív színben tünteti fel a Mediaworks Hungary Zrt.-t és annak alkalmazottait. A tisztánlátás érdekében ezúton szeretnénk a Sinkovics Gábor távozásával kapcsolatos tényeket rögzíteni.

 

Sinkovics Gábor és a Mediaworks Zrt. 2018. október 10-én állapodtak meg Sinkovics munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Sinkovics Gábor munkaviszonya 2018. október 31-én szűnt meg, a munkáltató a megállapodásban szereplő időpontig Sinkovics Gábor minden járandóságát kifizette. A megállapodásban Sinkovics aláírásával megerősítette, hogy valamennyi magántulajdonát képező ingóságát hiánytalanul átvette, továbbá a felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a nyilvánosság előtt nem tesznek egymásra jó hírnevet sértő tartalmú kijelentéseket. A felek aláírásukkal rögzítették, hogy egymással szemben semmiféle követelésük nincs.

 

Sinkovics Gábor megsértette a megállapodásban rögzítetteket, így szerződésszegést követett el. A Mediaworks Zrt. Sinkovics Gáborral és a levelét közlő médiumokkal szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Kiemelt kép: MTI /Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik