Belföld

Csak egyetlen ember van, aki végig értette a CEU-ügyet

Most, hogy úgy néz ki, végleg lezárult, ideje bevallanunk, hogy a CEU ügyét sosem volt igazán egyszerű megérteni. Az amerikai és a magyar oktatási rendszerek közötti különbségek, az amerikai képzéstípusok, és a diplomát adó képzések típusai közötti különbségek a két országban nagyon megnehezítették azt, hogy egyszerűen, utánaolvasás nélkül megérthessük, mi történik a CEU-val.

Ez kifejezetten jól jött a kormánynak, amely arra épített, hogy az emberek nagy része nem érti majd meg a CEU ügyét. Mármint az emberek nagy részét természetesen bármi jobban érdekli, mint a CEU ügye, ez már kiderült, de akiket érdekelt is, azok is nehezen tudták megérteni.

Végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban a CEU? (Igen.) Betartotta-e a törvényeket? (Igen.) Elüldözték, vagy maguktól mentek? (Mindkettő.) Ezekre csak a legfelkészültebbek adhatnak válaszokat. Mi például rengeteget olvastunk ezek után, mielőtt készítettünk volna róla egy viszonylag leegyszerűsített magyarázó videót.

De a Fideszen belül vannak olyan szellemi műhelyek, amelyekben nem volt szükség ennyi olvasásra. Kósa Lajos például egy ilyen szellemi műhely. Kósa egyből megértette, miről szól ez az ügy, sőt, minden egyes alkalommal újra és újra megértette, minden egyes üggyel kapcsolatban. Ezért talán ő a legalkalmassabb ember arra, hogy utólag rávilágítson a CEU-ügy górcső alá vett nagy igazságainak leszögezésére.

Amikor Magyarországon tömegtüntetést és gyűjtést szerveztek Isaura kiszabadításáért, akkor azt gondoltam, hogy valószínűleg tévedésben vannak az emberek, mert Isaura pillanatnyilag szabad. A tévedés joga mindenki számára lehetőség, és megkockáztatom, még Nobel-díjas is tévedhet.

ütötte fel még 2017 áprilisában a CEU-val kapcsolatos vitát erőből Kósa. Akkor még nem értette senki, hogy a későbbi exminiszter, majd bizottsági elnök mégis mire gondolhatott. Most már mindannyiunk számára világos.

A felsőoktatási törvény módosítása a debreceni és az összes magyarországi egyetemet úgy érinti, hogy biztosítja a korrekt versenyt, és megszünteti a simlin, csaláson alapuló piaci előnyöket – mondta Kósa Lajos, a Fidesz akkori országgyűlési frakciójának vezetője a Haon szerint. A kormánypárti politikus azt mondta, a Közép-európai Egyetem ezután is ugyanúgy, szabadon működhet, mint eddig. Gond szerinte a CEU-val van, amely a látszat ellenére lényegében egy másik intézmény. Hogy miről van szó, az akkor még kérdéses lehetett, mostanra viszont teljesen világos.

A CEU név négy egymástól elkülönült szervezetet takar.

– tette valamivel később tisztába a dolgot Kósa, amit már mi is tökéletesen érthetünk.

Azt is elmondta, hogy nincs olyan CEU, amely Amerikában bejegyzett képzéssel rendelkezik, és amelynek a képzését Budapesten folytatják, mert New York államban szerinte csak regisztrációba véve van az egyetem, de nincs neki akkreditációja, ezért diplomát sem ad ki. Kósa szerint a budapesti CEU diplomáját a Central European University Oktatási Kft. adja ki, és szerinte a CEU-s diplomákba is ez van írva.

Azt, hogy ez mit jelent, nyilván mostanra teljesen tiszta, de Kósa azért még akkor érthetőbbé tette a dolgot, amikor arra, hogy eddig a kormány is csak két CEU-ról, vagyis a Közép-Európai Egyetemről és a Central European University-ről beszélt, Kósa közölte:

Még kettő van, képzelje el, alaposan megnéztük.

Később a teljes érthetőség kedvéért hozzátette azt is:

A trükk ez, négy különböző jogi szervezet van. Dzsordzsi bácsi ügyes ember, erre még itt Budapesten is azt mondják, hogy ügyes, jól ki van találva, négy különböző jogi szervezet, és mind CEU néven fut, és mindegyik a CEU-t használja.

A CEU mellett voltak kisebb, utólag jelentéktelennek tűnő tüntetések is még 2017-ben, amelyekre Kósa akkor választ is adott. Elmondta, hogy mivel a tanszabadság nincs Magyarországon veszélyben, ezért csak egy dologért tüntethettek a mostanra Magyarországról kiszorított CEU helyett:

Soros menekültbiznisze mellett álltak ki.

Később már Kósa is látta, hogy a CEU körül nagyon nagy az értetlenség, ezért igyekezett hűteni a pánikszerűen felborzolt kedélyeket.

A Közép-európai Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy… Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.

– mondta Kósa november végén, amit egy következő interjúban azonnal tisztába is tett.

Az ATV el tud-e költözni Vietnamból? Nincs ott ATV, ezért nem tudna elköltözni. A New York-i CEU sosem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni. Tehát logikai képtelenség.

Zárta végül rövidre Kósa az ügyet, és már senkiben sem merülhet fel kérdésként, hogy ha a CEU New Yorkban van, akkor miért mondták eddig, hogy nincs New Yorkban, és nem tartja be a szabályokat. Ezt hülyeség lenne megkérdezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik