Belföld

Ukránok német cégnek bedolgozó indiai gyárban építik a magyar hazát

A kecskeméti Mercedes egyik alvállalkozójánál a munkások legalább fele ukrán. Elvileg 8 órás a műszak, valójában sokan és gyakran 12 óráznak, szombaton és vasárnap is, mindennel együtt nettó 700 forintos órabérért. De vannak szlovákiai magyarok és magyar diákok is a melósok között. Hat panzió tele van velük, munkaerő-közvetítő csalogatja őket, de csak itt derül ki, milyen kemény meló ez, és még a magyarul írt bérpapírt sem értik.

Kárpátalján éltem, napi 3 ezer forintnak megfelelő hrivnyát kerestem alkalmazottként. Aztán Ungváron az egyik munkaerő-kölcsönző cég irodájánál láttam egy álláshirdetést, csábító volt, azt ígérték, napi 8 óra munkával ennél jóval többet lehet keresni egy autóipari cégnél Magyarországon. Belevágtam, a család otthon maradt. Aztán itt derült ki, mennyire kimerítő a munka, a fizetés pedig csak úgy közelíti meg a belebegtetett szintet, ha az ember sok túlórát vállal

– meséli egy középkorú nő.

Ő egyike annak a körülbelül 250 ukránnak, aki a kecskeméti Mercedes-üzem egyik alvállalkozójánál, az SMP-nél dolgozik. A cég indiai tulajdonban van, a név is erre utal: Samvardhana Motherson Peguform. Tavaly ősszel Orbán Viktor kormányfő jelenlétében adták át a gyárat, ez volt a város második legnagyobb beruházása, a költségek negyedét, bő 7 milliárd forintot a magyar állam állta. Az üzemben lökhárítókat, műszerfalelemeket és más műanyag járműalkatrészeket gyártanak. Úgy tervezték, 500 ember dolgozik majd náluk.

Orbán Viktor miniszterelnök dedikál egy műanyag lökhárítót az SMP kecskeméti gyárában (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A gyárban az ukrán vendégmunkások alkotják a legnagyobb különítményt, egyértelműen jelezve, a súlyos és súlyosbodó hazai munkaerőhiány miatt az itt működő multicégek igényét mind inkább külföldi munkásokkal elégítik ki.

Pedig a miniszterelnök egészen másként vezette fel a projektet a tavalyi ünnepélyes megnyitón, amikor úgy fogalmazott:

Magyarország legnagyobb előnye a magyar emberek felkészültsége és szaktudása, ezért fontos, hogy az itt beruházók ne csak profitot akarjanak előállítani, hanem a legértékesebb vagyontárgyunkba, a munkások tudásába és képzésébe is befektessenek.

Nemcsak ukránokkal találkoztunk a gyárból kitóduló, illetve a buszmegállókban az üzemi járatra várakozó munkások között, hanem szlovákiai magyarokkal (egyikük úgy tudta, 20-30-an jöttek vele együtt a Felvidékről) és magyarországi magyarokkal, felnőttekkel és diákokkal egyaránt. Tíznél több alkalmazottal beszéltünk, mindegyikük neve elhallgatását kérve mesélt a munkakörülményekről, és természetesen az arcukat sem mutatjuk meg a képeken.

Sokan hétfőtől vasárnapig napi 8-12 órát dolgoznak

Felénk, külföldi vendégmunkások felé gyakorlatilag elvárás, hogy egy hónapban két hétvégi napot is vállaljunk be a hétköznapi munkavégzés mellett. Így durván 150 ezer forint üti az ember markát. De vannak sokan, akik erre bőven ráhúznak, minden szombaton és vasárnap bemennek, ők megkeresik a 220-230 ezer forintot is. Ennél magasabb bérről nem hallottam, pedig sok emberrel beszéltem

– meséli az egyik ukrajnai nő. Megkerestük az SMP-t is, cikkünk megjelenéséig a cég nem reagált.

A délutáni műszak végén az SMP kecskeméti gyárából a buszokhoz sietnek a munkások: ukránok, szlovákok, magyarok. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

A fizetés persze munkakörfüggő, most is találni vagy ötven különböző munkakörre álláshirdetést a cég honlapján, de az Ukrajnából jöttek közül a legtöbben az egyszerűbb feladatokat végzik: gyártóüzemi munkatársként vagy vizuális ellenőrként (a lökhárítókat, más festett alkatrészeket vizsgálják, ha kell, polírozzák, dokumentálják a javításra váró vagy selejtes elemeket) számítanak rájuk. Beszéltünk két magyarral, ők Kecskeméten élnek, ellenőri pozícióban dolgoznak, és azt mondták, a kezdő fizetés azon a poszton magasabb, nettó 200 ezer forint.

Hol van még ilyen? Segítsen!

Tud másik cégről, ahol egyre több a külföldi vendégmunkás? Vannak információi a munkaerő-közvetítőkről vagy szállókról, amelyek tele vannak vendégmunkásokkal? Kérjük, írjon a szerzőnek: roland.baksa@24.hu . Adatait, információját bizalmasan kezeljük. Köszönjük.

Sok munkakörben megszabják az elvárt teljesítményt. Az elején 140 lökhárító átvizsgálása volt a norma a nyolcórás műszakra, pár héttel később felemelték 300-ra, meséli egy másik vendégmunkás. Annyira fárasztó ez, hogy többen panaszkodnak, minden műszak végére piroslik és fáj a kezük, hiába dolgoznak kesztyűben.

Ez azonban messze nem minden, már ami a melósok kizsigerelését illeti. A cégnél három műszakos munkarendben folyik a termelés, azaz nyolcórás műszakok vannak – elvileg. Valójában gyakran előfordul, hogy 12 órát húz le egyhuzamban a melós. A dolgozók lelkére kötik, hogy a hivatalos tájékoztatásban szereplő nyolcórás műszakot említsék, ha kérdezik őket, de amikor szóba hoztuk a túlmunkát, mindegyikük kibökte, sokszor megesik, hogy fél napig is eltart a műszak. Ezt azzal magyarázzák a főnökök, hogy sok a megrendelés, ezért rendelik be a dolgozókat a meghosszabbított műszakra, bár arra figyelnek, hogy úgy tűnjön, önként húznak rá a normál műszakra.

A 220-230 ezer forint körüli nettó így, több túlórás, éjszakai és hétvégi műszakkal jön össze – avat be a részletekbe az egyik beszélgetőtársunk.

Ez nettóban durván 700 forintos órabér átlagban, pedig ebben az alapórabért 30-50-100 százalékkal megdobó különféle pluszmunkák díjazása is benne van.

A magyarul írt bérpapír és a magyarul nem tudó munkások

A magyar nyelvtudás hátránya, hogy a dolgozók közül sokan nem értik a bérpapírjukat, nem tudják, hogy jól vonták-e le tőlük a közterheket, és voltak, akik azt mondták, ebben nem kaptak segítséget senkitől. De ezen a legtöbben túllépnek azzal, ha elfogadható számukra a nettó összeg.

Azokért az emberekért kapkod a cég, akik beszélnek ukránul és magyarul is, pláne, ha oroszul is értenek, mivel az ukrajnaiak egy része oroszul beszél. Ők kettős funkciót töltenek be: ha le kell fordítani vagy el kell magyarázni valamit a csak ukránul vagy oroszul értő, a gyártószalag mellett dolgozó kollégáknak, akkor tolmácsolnak, egyébként ők is ugyanúgy be kell hogy álljanak szerelni, lökhárítót ellenőrizni, mint társaiknak.

A tolmácsolás miatt havi 30 ezer forinttal több pénzt kapnak, és elvileg gyorsabban emelik a fizetésüket, már a próbaidő alatt is ugrik kicsit a bérük. De van, hogy ez a szerep hátránnyal is jár.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagyon megbánta az ismerősöm, hogy bevállalta a tolmácsolást. Többször megesik, hogy bent fogják a műszakja végén, mert a következő műszakban nincs olyan, aki fordítani tudna. Ezért ott kell maradnia még egy-két-három órán át, addig, amíg a nyelvtudására szükség van, és panaszkodik, hogy ezeket a pluszórákat nem igazán fizetik ki neki, és kipihenni sem tudja magát

– mondja az egyik ukrán dolgozó.

Jobb is bizonyos szempontból, hogy nem értek magyarul, mert akik értenek közülünk, azt mesélik, hogy a magyar műszakvezetők közül többen lehordják, becsmérlik az Ukrajnából jötteket

– teszi hozzá egy másik.

Akiknek a lakhelyét tönkrevágta a háború, azok elégedettek

Akik Ukrajna távolabbi vidékeiről jönnek, nem Kárpátaljáról – pláne ha fiatalok – úgy fest, jobban megbékélnek azzal, hogy szinte pihenés nélkül kell húzniuk az igát a fent említett fizetéshez. Donyeck, Luhanszk, Dnyipropetrovszk, Kirovograd környékén a munka is kevés, a házakat szétbombázták az orosz-ukrán háborúban, sokan kollégiumokban laknak, ezért aki csak teheti, menekül onnan – magyarázza az egyikük, hogy miért van itt, és miért elégedett a helyzetével. Tud olyan sorstársáról, aki már a gyerekét is áthozta Magyarországra.

Van magyar útleveled? Hát akkor meg minek jönnél ide? Ide csak az olyan hülye ukránok jönnek dolgozni, mint amilyen én is vagyok

– magyarázta az egyik, magyarul nem beszélő, nem kettős állampolgár munkás, hogy a kényszer nagy úr.

Hazautazás

A velük szerződésben álló munkaerő-közvetítő a dolgozók havi egyszeri hazautazását támogatja. Aki tömegközlekedéssel megy, annak a jegyár 86 százalékát téríti meg, aki autóval, annak a törvényi minimumot (9 forintos literenkénti üzemanyagköltség-térítést) adja.

Az Átlátszó nemrég arról számolt be, hogy Székesfehérváron a legnagyobb munkásszállón már a lakók több mint fele ukrán. A kettős állampolgárok inkább a cseh vagy a német ajánlatokat választják, mert ott jóval többet lehet keresni, mint Magyarországon, ugyanakkor az EU-n kívüli állam polgáraként Csehországban jobbára már csak feketén lehet elhelyezkedni, egy ellenőrzés során könnyen lebukhat az, akinek nincs kettős (magyar-ukrán) állampolgársága. Ezért nekik marad a magyarországi állás, amivel még így is kétszer-háromszor annyit keresnek, mint odahaza.

Nem is a céggel, hanem egy munkaerő-közvetítővel állnak jogviszonyban

Az ukránok munkásszállókon laknak. Hat szállón helyezik el Kecskeméten az SMP-ben dolgozókat, és ők meg is töltik mindegyiket, az utcáról betérőknek nincs egyetlen éjszakára sem szabad szoba, olyannyira, hogy amikor az egyiknél próbát tettünk, a recepciós azt közölte: egy cég 2-3 évre lefoglalta az összes szobát.

Az egyik panzió abból a hatból, ahol Kecskeméten laknak az SMP-ben dolgozó vendégmunkások. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Csak kapukóddal lehet bemenni ezekbe az épületekbe, a szobák ajtajára ki van írva a lakók neve, és minden magyarul írt instrukció (hol lehet dohányozni, a konyhai hulladékot hova tegyék, a mentők, tűzoltók, rendőrség telefonszáma, mikortól ne zajongjanak és így tovább) alatt ott van ukránul ugyanaz. Mindez jól mutatja, hogy hosszú távon is rájuk fog támaszkodni a német multinak bedolgozó indiai tulajdonú gyár.

A szobákban 1-6 ember lakik, a leggyakoribb a 3-4 fős helyiség. Ha valaki az élet- vagy a házastársával jön, őket egy szobába teszik, és próbálták úgy elosztani az embereket, hogy akik Kárpátaljáról érkeztek, azok ugyanazon a szállón lakjanak, akik pedig Ukrajna távolabbi vidékeiről, azokat másik szállóra osztották be.

A dolgozók közül akárkivel beszéltünk, egyikük sem az SMP-vel van jogviszonyban, hiába dolgoznak annak az üzemében. Mindegyiknek munkaerő-kölcsönző cégekkel van munkaszerződése.

Az ukrán munkások a Prohumán 2004 Kft.-vel szerződtek le, a szlovákiai magyar dolgozó a Skitus céget említette, a kecskeméti diákok a Meló-diák diákmunka-szövetkezetet. A Prohumánnak van is irodája Kecskeméten, bementünk, és kárpátaljai magyarként érdeklődtünk a lehetőségekről. (Írtunk újságíróként is a Prohumánnak, ahol egy nap gondolkodás után arra jutottak, hogy megbízójukkal, az SMP-vel való szerződésük miatt nem tájékoztathatnak minket.)

A kecskeméti SMP-be külföldi munkások tömegeit kiközvetítő Prohumán 2004 Kft. irodája. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ahhoz képest, amit meséltek a munkások, némiképp kiszínezett tájékoztatást kaptunk a munkaerő-közvetítőnél:

  • azt állították, hogy a kezdő fizetés nettó 170 ezer forint, utána 250-300 ezer forintot is lehet keresni, pláne, ha sok a megrendelés (az alkalmazottak ugye 150-220 ezer forintos sávról beszéltek),
  • a szállás állítólag ingyenes, de a munkások jelezték nekünk, másfél százalékot a bruttó bérükből levonnak erre (ez nem nagy összeg, nagyjából havi háromezer forint),
  • és a túlórákról, a 8 óránál jócskán hosszabb műszakokról szemérmesen hallgattak.

– Te is jössz hétvégére dolgozni, mint az ukránok?

– Á, nem éri meg. Hiába járna a szombati vagy vasárnapi plusz melóért 50-100 százalékos pótlék, abból egy fillért se látok. Úgy tudom, az SMP ugyan átutalja rendesen az összeget az iskolaszövetkezetnek, de az nem adja tovább a pótlékot, hozzám legalábbis nem érkezik meg

– válaszolta az egyik magyar tanuló. Társa bólogatott mellette. Ők ezért csak hétfőtől péntekig vállalnak műszakot úgy, hogy utolsó évesek az iskolában.

„Meg az is van, hogy hiába nyolcórás a műszak, és van egy félórás szünet benne, akkor is csak hét és fél órát fizetnek ki, ha nem veszem ki a szünetet” – meséli a diákmunkás, aki 900 forintos bruttó órabérért dolgozik.

A gyári busz, naponta háromszor fordul, tele van. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik