Luxusszállodát és villaparkot építenek egy Balaton-parti kemping helyére

Ugyanaz az offshore-hátterű cég intézi az üzletet, amelyik a balatonakali kemping megszerzésébe besegített Mészáros Lőrincéknek.

Ahogy azt sejteni lehetett, Mészáros Lőrincék nem azért vásárolták meg a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot, hogy egyszerű kempingeket üzemeltessenek.

Mostanra ki is derült, hogy a balatonszemesi vízparti kemping a jövőben nem sátoros és lakókocsis turistákat fogad, hanem olyan vendégeket, akik luxusra vágynak.

Nem vették, szerezték

A tulajdoni  lap szerint márciusban a Cape Town Real Estate Zrt. szerezte meg a területet, de nem megvásárolta, ahogy ez kiviláglik a balatonszemesi képviselőtestület októberi ülésének jegyzőkönyvéből. Kelemen Csilla jegyző – miután az egyik képviselő értetlenkedett, hogy miért nem az elővételi joggal rendelkező önkormányzaté lett a terület – egész pontosan azt mondta:

A hitelező bankok tulajdonába került az ingatlan, a jelenlegi tulajdonos nem adás-vétellel szerezte meg a tulajdonjogot, az elővásárlási jogot pedig csak akkor érvényesíthette volna az önkormányzat, ha adás-vétel történik.

Az önkormányzat vezetése azt viszont nem tudja, pontosan hogyan került az említett céghez a terület, sőt azzal sincs tisztában, mennyiért szerezte meg a Cape Town Real Estate Zrt. a kempinget.

A szerzéshez kellett egy kis trükk a 24.hu információja szerint, de felszámolások során nem ismeretlen technikával élt az új tulaj, így kerülhetett vagyonfelosztás révén birtokon belül. A Vadvirág kempinget eredetileg tulajdonló cég, a nagy robajjal bedőlt egykori Jászai Gellért-érdekeltség, az SCD egyik leánya, a Wind-Center Leisure Kft. 2012-ben felszámolás alá került. Hiába hirdette meg azonban a felszámoló vagy féltucatszor a vagyont, nem akadt rá vevő, legalábbis olyan áron, ami megfelelt volna a hitelező bankoknak. (A hirdetmények alapján először 3 milliárd forint volt az irányár, 2015 vége felé, az utolsó alkalommal már 1,4 milliárdért lehetett volna vinni az ingatlant.) Akadt viszont olyan, aki megvette a bankok követelését.

Ha többszöri próbálkozás után is kilátástalan a hirdetmény útján történő értékesítés, akkor a felszámoló feloszthatja a vagyont a hitelezők között, követelésük arányában. A legnagyobb hitelezők pedig a bankok voltak, ráadásul jelzálogjoggal biztosították a kölcsönt – összesen nem kevesebb, mint 76 millió euró (24,5 milliárd forint) keretbiztosítéki jelzálogjog volt bejegyezve a javukra –, tehát mindenkit megelőztek a hitelezők sorában. Ezt a követelést szerezte meg (azaz vásárolta ki a bankokat a hírek szerint) Jellinek Dániel.

A tulajdoni lapon szereplő új tulaj, a Cape Town Real Estate az Opten céginformációs adatbázis szerint tavaly augusztusban alakult, vezérigazgatója Jellinek, aki 2018-ban katapultált a leggazdagabb magyarok közé, a napi.hu listájának mindjárt a 26. helyére. Az Index korábbi cikke szerint az ő Indotek-csoportja vette meg az MKB szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések nagy részét. Eddig úgy ismerték a piacon, mint aki kerüli a luxust, inkább a tömegigénynek megfelelő, B-kategóriás irodaházakból, illetve plázákból csinált aranybányát, de az utóbbi időben „mindenevővé” vált. Most már belefér a luxuslakópark is, bár a 24.hu forrása azt érzékeltette, hogy

nem feltétlenül  állapodik meg a Jellinek-birodalomban a balatonszemesi szerzemény, inkább valahol Mészáros Lőrincék portfóliójában fog landolni.

Volt is már példa rá, hogy összetalálkozott a két milliárdos kempingügyben: a Cape Town Real Estate tulajdonosa az idén szeptemberétől a Dentholm Corporation. Ez a Seychelle-szigeteki cég volt az, amelyik Mészáros Lőrinc érdekeltségének, a Zion Europe Kft.-nek besegített a balatonakali kemping megvásárlásába.

Mészáros Lőrinc köre egészen cselesen kaparintott meg egy balatoni kempinget
A Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal vásárolta meg a balatonakali kempinget.
Fotó: Komka Péter / MTI

Ötcsillagos szálloda, magassághatár nélkül

A képviselőtestület Takács József polgármesterrel az élen támogatta a terveket, vagyis azt, hogy megszüntessenek egy parti sávot, hogy a helyén üdülőtelepet létesítsenek, illetve hogy a terület beépíthetőségét megemeljék. A 17-18 hektáros területet kiemelt fejélesztési területté minősítették, ahol a cég kérésére üdülőépületeket és szállodát húzhatnak fel. Cserébe az önkormányzat kap 2 hektárt, ahová fürdőházat illetve strandot terveznek, az utóbbit a fejlesztő nyitná az önkormányzatnak.

Kovács István, a fejlesztéssel foglalkozó építész az ülésen elmondta, hogy szeretne építeni egy villaparkot önálló, 1,5 vagy 2 szintes villaépületekkel. Nyolc ilyen épületet álmodott meg és épületenként 12 lakást. E mellé jönne a 160-180 szobás, ötcsillagos szálloda. Az építész annyit hozzátett, hogy

a kempinget sajnálja, de megváltozott a világ.

Egy kérdésre azt is elmondja: magyar beruházó csoport építi a szállodát, „magyar emberek, magyar pénzből”.

A legnagyobb építési magasságot egyelőre nem kötötték ki, de az átlagos magasságnak 12,5 méternek kell lennie, egy szálloda esetében viszont indokolt, hogy több szintben gondolkodjanak.

A balatonszemesi Vadvirág kemping és üdülőfalu a legkeresettebb Balatontourist-kempingek közé tartozik, amelyet saját üzemeltetésben működtetett a Balatontourist. A társaság üzleti érdekkörébe jelenleg 11 szálláshely tartozik.

A Vadvirág kemping és Üdülőfalu a Balaton déli partjának egyik legnagyobb kempingje (volt). Közvetlenül a Balaton partján található, közel 600 méter hosszú saját partszakasza van. A Balatontourist oldalán úgy hirdetik, hogy az árnyas sátorhelyek és parcellák teszik vonzóvá. A terület nemcsak a sátrazókat várta, 4 fős üdülőházaik is népszerűek voltak.

Mészáros már pusztított Szemesen

Korábban arról írtunk, hogy súlyos pusztítást hagyott maga után a Dél-Balatonon Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a V-Híd Zrt. Ez a hármas konzorcium nyerte 73 milliárd forintos ajánlattal a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzést. Balatonszemesen is ők végezték a sínfelújítást, de a természet keményen megsínylette a munkálatokat,  amiket 60-80 éves fűzfák bántak. A nyárfaliget nagy részének kivágása után markológépek jelentek meg, és pusztával tették egyenlővé a területet. Így tudták meg a lakók, hogy az önkormányzat bérbe adta azt törmeléklerakásra és betonkeverésre. Az önkormányzat egy 7900 négyzetméteres területet 16 hónapra összesen nagyjából 2 millió forintért adott át a cégnek.

Frissítünk! – 2018. 11.26. 12:57

A cikk megjelenése után a Vadvirágot üzelemtető Balatontourist tulajdonosa, a Konzum kommunikációs osztálya egy nyilatkozatot juttatott el hozzánk, amelyben azt írják, hogy 2019-ben még mindenképp kempinget üzemeltetnek majd változatlan formában a területen.

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor / MTI