Belföld

Ennyit bukik egy nyugdíjas az „ukrán nyugdíjmutyin”

Havi 16 ezer forinttal lehetne emelni a magyarok nyugdíját, ha nem fizetnénk ki 14 milliárd forintot évente a kárpátaljai időseknek.

Az ATV reggeli műsorában Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta, a nyugdíjrendszer most még biztonságos, a nagy veszélyt a jövő jelenti. 2035 után radikális változtatás kell, mert kevés lesz az aktív dolgozó és sok az egyre tovább élő nyugdíjas.

Most 70-72 ezer ember 50 ezer forintot, vagy annál kevesebb  nyugdíjat kap. 

A nagyon magas nyugdíjat kapók száma szolgálati titok. Milliósat talán pár ember kap, ők egész életükben nagyon magas fizetést kaptak, sok adót fizettek. 100 ezer forint alatti nyugdíjat a nyugdíjasok fele, 1,1 millió ember kap, 100 ezer forint felett is mintegy egymillióan, a töredék 200 ezer vagy afölötti nyugdíjat kap. Az összes nyugdíjas száma 2 millió 70 ezer fő.

A szakértő szerint a legkisebb nyugdíjból élőknek komoly segítséget jelentene, ha megszűnne az egyezmény, mely alapján Magyarország nyugdíjat fizet az egykori szovjet állampolgároknak.

A nagyrészt Kárpátalján élőknek évente 14 milliárd forintot fizetnek ki. Ha ezt a pénzt a magyar kisnyugdíjasok kapnák, az ő nyugdíjuk több mint 16 ezer forinttal, átlag 30 százalékkal emelkedne.

A választási kampányban a DK sürgette az egyezmény felmondását, majd az MSZP is melléállt.

Ukrán nyugdíjmutyi - Rétvári nyolc év után „elmúltnyolcévezett”
Bár a témát a DK tette forróvá, most az MSZP kérdezett. 

A szakember beszélt arról is, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkenése jó a gazdaságnak, a munkáltatóknak, de a nyugdíjkasszának súlyos bevételi hiányt jelent, amit csak némileg ellensúlyoz az emelkedő munkabérekből levont járulék.

A nyugdíjrendszer mehet a kukába, emelni kell a korhatárt
A kormány még csak az öngondoskodást erőlteti, de előbb-utóbb lépnie kell.  

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik