Belföld

A lakástakarékok kinyírása egy valakinek nagyon jó: a Rogán-féle lakáslottóban nyomuló cégnek

Családfők tömegei kaptak a szívükhöz a családok évében annak a mai hírnek a láttán, mely szerint az Orbán-kormány lényegében kicsinálja a lakástakarék-pénztárakat, értelmetlenné teszi a lakástakarék-pénztári megtakarításokat.

Eltörli a kormány a lakástakarékok állami támogatását
A lakástámogatást gyerekvállalással társítanák. 

Most a befizetés után 30 százalékos támogatást ad az állam (de évente maximum 72 ezer forintot, ezt havi 20 ezer forintos befizetés esetén lehet kihasználni teljesen), ezt kívánja eltörölni a kormányoldal. Ráadásul villámgyorsan: a törvényjavaslatot ma tárgyalhatják is, holnap elfogadhatják és az államfő a rá következő nap alá is írhatja, így azok, akik az után kötnének szerződést, már hoppon maradnak. A meglevő szerződéseket nem bántja a kormányzati terv, de a törvény kihirdetése után kötötteknél már nem lesz állami támogatás – márpedig anélkül nincs értelme szerződni, anélkül még veszíthet is, aki ltp-be rak megtakarítást.

Egy valaminek azonban a malmára hajthatja a vizet az ltp-k beszántása. A csak állami lakáslottóként elhíresült nemzeti otthonteremtési közösségeket (nok) szervező cég nagy előnybe kerül.

Aki ilyen célra fizet be, annak is jár a 30 százalékos állami támogatás – és ezt a ma benyújtott törvényjavaslat érintetlenül hagyja. Az egyetlen ilyen cég a Central NOK Szervező Zrt., amelyet Rogán Antal tavalyi törvényjavaslata hozott helyzetbe. (A cég tulajdonosa a Poligrupo Holding Zrt., az pedig Nyéki Zoltán érdekeltsége.)

Hivatalosan is beindul a Rogán-féle lakáslottó
Az MNB nyilvántartásba vette az első otthonteremtési közösséget.

Ez a cég szervezhet olyan közösséget, amelyben a tagok 10-15 évig gyűjtik a pénzt, aztán valaki közülük új lakáshoz jut – sorsolás vagy licitálás útján, de nagyobb befizetéssel lehet növelni a nyerés esélyét.

Az eddigi hírek alapján az állami lakáslottó nem volt igazán vonzó alternatívája a lakástakarék-pénztáraknak. Most azonban utóbbinak vége lesz.

Kiemelt kép: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik