Belföld

Őrület az LMP-ben: a pártelnök Szél Bernadettet három évre eltiltották minden párttisztségtől

Szél Bernadettet három évre minden párttisztségtől eltiltotta az LMP etikai bizottsága, amely azzal tette teljesen érthetetlenné döntését, hogy a társelnöknek ennek ellenére nem kell lemondania posztjáról. A 24.hu úgy tudja, nem csak Szélt ítélték el, így járt Schmuck Erzsébet és Ungár Péter országgyűlési képviselő is.

Lapunk információi szerint az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre eltiltotta minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek. A döntéshozók azért büntették a két politikust, mert az április 8-i választás előtt – a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – tárgyalt a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezte az ellenzéki koordinációt. Ungár ezen kívül a Ron Werber szerződése körüli anomáliák miatt is felel. Úgy tudjuk, az ugyancsak országgyűlési képviselő Schmuck Erzsébet megúszta kétéves eltiltással.

Az ítélet különlegessége, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról, azaz eltiltása ellenére viselhet párttisztséget.

Ez első körben nehezen érthető szabály, ám ne feledjük, hogy az LMP nem vette fel tagjai közé a választás után Demeter Mártát, az LMP-frakció tagját, Hadházy Ákos korábbi társelnök pedig el is hagyta a szervezetet, mielőtt büntetést kapott volna az etikai testülettől, amely ezúttal sem aprózta el a büntetéseket.

Hadházy Ákos, Demeter Márta, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet LMP-s képviselők az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2018. márciusában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A 24.hu úgy értesült, az említett képviselőkön kívül az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat, akik visszaléptek a választás előtt. Az etikai bizottságot az ezek szerint hidegen hagyta, hogy az LMP történetének első egyéni sikere, Csárdi Antal belvárosi győzelme is a koordinációnak köszönhető. Mindenesetre a korábbi jelöltek változó büntetéseket kaptak. Legrosszabbul a végül mandátumot szerző MSZP-s Kunhalmi Ágnes körzetében jelölt Kassai Dániel járt, akit kizártak a pártból, mert visszalépett a szocialista javára. (Korábban őt vádolták azzal is, hogy kiszivárogtatta azt a hangfelvételt, amelyen Hadházy és Sallai Róbert Benedek összecsapása hallható. Ő már akkor koncepciós eljárásokról beszélt.)

Volt viszont olyan is, akinek enyhítettek a büntetésén: Sallai Róbert Benedeket, a párt egyik alapítóját, korábbi országgyűlési képviselőjét első fokon kizárták a pártból, amiért nekiment Hadházynak, ám az etikai bizottság most úgy döntött, az SRB becenéven ismert politikus ugyan öt évig nem viselhet párttisztséget, de az LMP tagja maradhat.

Annak a pártnak, amely a választások óta e belső küzdelemmel van elfoglalva. Ennek keretében elveszítette egyik legismertebb és -aktívabb politikusát (Hadházy Ákost), majd most eltiltotta a pártvezetéstől a fél parlamenti frakcióját. Így természetesen a feszültség egyre nagyobb a pártban, amely megalakulása óta szétszakadt (2013-ban váltak ki a Párbeszéd Magyarország nevű pártot megalapító politikusok), elveszítette alapítóját (Schiffer Andrást), elüldözte Schiffert váltó társelnökét (Hadházyt) és megbüntette aktuális elnökét (Szélt).

Az aktuális döntések ráadásul újabb konfliktusokat vetítenek előre, mert nehezen képzelhető el a harmonikus pártépítő munka egy szervezetben, amelynek vezetőit eltiltják a pártmunkától, miközben a parlamentben ők ülnek.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik