Belföld

A zuglói szocialisták eljátsszák a Fideszt, csak kicsiben

Vasárnap választott új elnökséget az MSZP. A párt nem csak megosztottabb, de rosszabb helyzetben is van, mint valaha. A Párbeszéddel közösen ugyan 12 százalékot ért el az áprilisi országgyűlési választáson, de azóta kilenc százalékra mérik a pártot, ami körülbelül annyi, amennyinél a rendszerváltás után tartottak.

Az igazi kérdés nem az, hogy ki lett az MSZP-elnök, hanem hogy meddig lesz még MSZP
A szocialisták nem engedték Mesterházy Attilának, hogy visszavegye a pártot. Tóth Bertalan vállán landolt a haldokló párt teljes súlya.

Tóth Bertalant, az MSZP országosan kevésbé ismert új elnökét a küldöttek 54 százaléka támogatta, de így is sikerült megvernie a többszörös korábbi pártelnököt, Mesterházy Attilát. A pécsi politikus regnálásának első hetéből egyelőre annyit lehet látni, hogy az MSZP-nek újra lesz pártközpontja, a Villányi úti irodaházat alakítják majd át. Ez azért is érdekes, mert még mindig maradt félmilliárdnyi abból a kétmilliárdos adósságból, ami miatt korábban eladták a Jókai utcai székházat.

Tóth Bertalan a tisztújítón
Fotó: Marjai János / 24.hu

Tóth Bertalan a megválasztása után azt mondta, az MSZP-nek újra a tradicionálisan baloldali értékeket kell képviselnie. Azt mondta,

olyan MSZP-t akar, amely hisz a szolidaritásban, az igazságosságban, az esélyegyenlőségben.

Eközben viszont csak az elmúlt két hétben több olyan dolog is történt, amiből nem derül ki egyértelműen, hogy a kerületi szinten működő MSZP pontosan miben is különbözik a Fidesztől.

A legdurvább talán a zuglói eset, amiről a 444 írt. A Baptisták és az Utcáról Lakásba Egyesület felajánlotta, hogy az üresen álló, nem használt, lerobbanó önkormányzati lakásokat saját pénzen felújítja, hogy aztán oda otthonnal nem, de zuglói kötődéssel rendelkező embereket költöztessenek. Nem hajléktalanokat, hanem olyan embereket, akik elvesztették otthonukat, de sem megjelenésükben, sem szociális alkalmasságukban nem különböznek a kerület többi lakójától.

Kovács Balázs fideszes képviselő a javaslatra, ami egyébként nem kerülne Zuglónak pénzébe, azt mondta:

Van elég gondja Zuglónak, nem kéne még egyéb, nem rá tartozó feladatokat is a nyakába vennie.

De ami igazán meglepő, hogy nem csak a kerületi Fidesz, hanem az MSZP sem támogatta a kezdeményezést. Sokacz Anikó és Hevér László György arra hivatkozott, hogy ők a zuglói lakosok érdekeit képviselik, a lakók pedig nem akarnak hajléktalanokat tudni a szomszédságukban. Ebben az érvelésben az sem tudta őket meggyőzni, hogy nem olyan hajléktalanokról van szó, amilyenek ők értenek hajléktalanok alatt.

A párbeszédes Szabó Rebeka alpolgármester ki is akadt a szocialista képviselőkre.

Múltkor elmondták, hogy ne éljenek utcán emberek, de most már látom, úgy gondolják, hogy lakásban se éljenek. Ez elég szomorú képet fest a baloldalról

– mondta. Végül egyetlen lakást átadását szavazták csak meg, pedig a programhoz legalább három kellene. Az Utcáról Lakásba Egyesület egyetlen lakást sem kapott.

Képünk illusztráció Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ projektvezetője a 444 szerint megpróbálta egy történettel meggyőzni a képviselőket, mielőtt elutasították a kérését. Azt mondta:

A Baptista Szeretetszolgálat a gyermekhospice-intézményét szerette volna egy új és jobb házba költöztetni. Ezen a helyen a halálos betegségben szenvedő gyerekeknek és családjaiknak segítenek, hogy elviselhetőbb legyen az elválás. De az egyik szomszéd, egy pizzázó tulajdonosa azt mondta, hogy a vendégeit zavarná evés közben a kopasz gyerekek látványa, ezért nem járul hozzá, hogy odaköltözzön az intézmény. A Baptisták akkor megígérték, hogy átláthatatlan falat vagy kerítést fognak építeni, hogy a vendégek ne láthassák a beteg gyerekeket, amire a válasz az volt, hogy a tudat is elég.

A zuglói MSZP később közleményben reagált a hírekre. A közleményt úgy fogalmazták meg, mintha ellentmondana annak, amiről a Baptisták beszéltek, de ugyanazokat az állításokat írják le benne tényként. Három lakást kértek, egyet kaptak, az Utcáról Lakásba Egyesület pedig végül inkább nem is igényelt. Az egyetlen új információ a közleményban, hogy a Baptisták az Emmitől kaptak pénzt a projektre, tehát a zuglói MSZP szigorúbb volt a hajléktalanokkal szemben, mint az állam.

Ennél még egy fokkal durvább a Mérce története, ami szintén Hevér László Györgyről szól. A szocialista képviselő a zuglói képviselő-testület május 31-i ülésére egy olyan előterjesztést nyújtott be,

amely megakadályozta volna Karácsony Gergely polgármestert, hogy egyáltalán fel tudjon szólalni a hajléktalanság betiltása ellen.

Bajkai István fideszes parlamenti képviselő nemrég nyújtotta be azt a módosító javaslatot a hetedik alkotmánymódosításhoz, amely a gyakorlatban betiltaná a hajléktalanságot. Ahogy arra Szabó Rebeka korábban utalt is, Hevér azt a határozatot módosította volna, amelyet 2015. február. 15-én fogadott el a Papcsák Ferenc vezette önkormányzat. A Fővárosi Közgyűlés 2013-ban tiltotta be az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást, amire Papcsák határozata csak ráerősített. Ezt a tilalmat akarta enyhíteni Karácsony Gergely polgármester, mert a határozatban ez a szöveg szerepel:

Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának tulajdonában álló közterületek tekintetében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenessé nyilvánításáról szóló 706/2013. (X.22.) számú határozatát visszavonja és felhatalmazza a polgármestert, hogy tegyen javaslatot Budapest Főváros Önkormányzata által az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenessé nyilvánításáról szóló rendeletének módosításához úgy, hogy Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek tekintetében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást ne minősítse jogellenesnek.”

Amit Hevér erre a szövegre cserélt volna le:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának tulajdonában álló közterületek tekintetében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenessé nyilvánításáról szóló 706/2013. (X.22.) számú határozatát visszavonja. Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek tekintetében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás a Budapest Főváros Közgyűlés 77/2013. (XII. 3.) sz. rendeletében kijelölt közterületeken jogellenesnek minősül.”

Tehát konkrétan kivette volna belőle azt, hogy a polgármesternek kötelessége javaslatot tenni a hajléktalanság betiltása ellen Tarlós Istvánnál.

Hevér arra is javaslatot tett, hogy a polgármester és a Zuglói Önkormányzati Rendészet igazgatója évente legalább kétszer mutasson be statisztikai jelentést az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás miatt indított intézkedésekről.

Kiemelt képünk illusztráció: Hajléktalan férfi alszik egy éjjeli melegedőben.Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik