Belföld

Megérte a Fidesz álmait őrizni, egymilliárddal nőtt a Valton nyeresége

Kilőtt tavaly a Fidesz egyik kedvenc őrző-védő cégeként számon tartott Valton-Sec. Kft.: 2,7 milliárd forintról 6,4 milliárd forintra emelkedett a nettó árbevétele, nyereségüket pedig egyenesen megtriplázták. Míg 2016-ban 446,7 millió forint tiszta nyereséget könyveltek el, addig a tavalyi évet 1 milliárd 445 millió forintos adózott eredménnyel zárták. A két tulajdonos, Bessenyei István és Varga Lajos 300 millió forint osztalékot vettek a cégből.

A vállalkozás 2010 után elképesztő szárnyalásba kezdett, 2010 és 2017 első negyedéve között körülbelül 3 milliárd forintnyi közpénzes megbízást kaptak. A tavalyi év pedig történetük legerősebb időszaka volt:

  • Több mint egymilliárd forintért őrizték a vizes világbajnokságot.
  • A stadionok őrzését is a Valtonra bízták, a Target Group Facility Management Zrt.-vel együtt nyerték el az 1,7 milliárdos tendert.
  • Belső-Erzsébetváros járőrözési közbeszerzésén is ők taroltak.
  • Ahogyan a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos megbízását is elnyerték, többek között Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégével, a Civil Zrt.-vel közösen. A Civil is nagyot szakított 2017-ben.
  • A Liget Budapest Projekt helyszínein is a Valton emberei felügyelik a nyugalmat, a munkáért 465 millió forintot számláznak. Igaz, aláírásgyűjtésbe kezdtek ellenük és a rendőrség is nyomoz, mert az egyik emberük hátulról fejberúgott egy Ligetvédőt.
Varga Lajos, a Valton Sec. Kft. ügyvezető tulajdonosa a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016-ban
Fotó: Komka Péter / MTI
Egy valtonos kiütött egy ligetvédőt, a rendőrök meg nézték – videó
Egy aktivista nő kapott egy nagy állast egy kopasztól.

Varga Lajos, a cég egyik alapítója az Index korábbi portréja szerint sohasem titkolta, hogy bizalmi viszonyban van a kormánypárttal. Ennek megfelelően a nagyértékű közbeszerzések mellett olyan bizalmi feladatokat nyertek el, mint a Tiborcz Istvánhoz köthető turai Schossberger-kastély védelme vagy Orbán Viktor 2016-os, Kossuth téri beszédének biztosítása.

Az Opten céginformáció adatbázis szerint a kisebbségi tulajdonos Bessenyei István egy luxemburgi coworking iroda címét adta meg. Luxemburg többek között kedvező adózásáról ismert.

Luxemburg az új Kajmán-szigetek, és még sokáig az is marad
A McDonald's évek óta Luxemburgon keresztül szivattyúzza ki a profitját. Hiába indított vizsgálatot az Európai Bizottság, az ország még jó sokáig az "adóoptimalizálók" paradicsoma maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik