Meghalt a szíriai csokigyáros, aki Magyarországra hozta vállalkozását

Bassam Ghraoui és a több száz éves múltú családi vállalkozás Budapesten lelt új otthonra a háború kitörése után.
Kapcsolódó cikkek

Meghalt Bassam Ghraoui szíriai üzletember, aki Magyarországon építette újra a háború miatt hátrahagyott csokoládéüzemét – írja a hvg.hu.

Az Andrássy úti Ghraoui luxus-csokiüzletről mi is írtunk tavaly. A család 1805-ben alapozta meg vállalkozását Szíriában, termékeiket az 1930-40-es években már a legelegánsabb londoni áruházakban lehetett kapni, és a királyi család hivatalos beszállítói voltak. Később többször államosították a gyárbirodalmat, amit Bassam Ghraoui 1996-ban vett át, és juttatott ismét a csúcsra. A sikertörténetnek a háború vetett véget, 2012-ben bezárták a damaszkuszi gyárat.

Később Bassam Ghraoui és felesége, Rania Ghraoui Budapesten lelt új otthonra, egy befektetőcsoporttal együtt építették tovább vállalkozásukat. Terveikben a cégbirodalom hasznát nem Magyarországon akarták kitermelni, de fontosnak tartották, hogy itt legyen a legelegánsabb bemutató üzletük. „Ma magyarok vagyunk, itt kell a legnagyobb és legfényűzőbb üzletet nyitnunk” – mondta Rania Ghraoui a 24.hu cikkében.

Hatvanban kezdték felépíteni csokoládégyárukat 7,6 milliárd forintos beruházással, ahol a tervek szerint 540 főt foglalkoztatnak. A család tájékoztatása szerint Bassam Ghraoui „szenvedélye, víziója és tökéletességre tett törekvései nagy inspirációt jelentett mindazoknak, akik ismerték és szerették őt. Úttörő volt az iparban és a kereskedelemben egyaránt” – közölték.

Az üzletembertől pénteken vesznek végső búcsút a Farkasréti temetőben.