Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Budapesti kerületekben a legnagyobb a részvétel

Igazolódik a tézis, hogy a budapestiek később pörögnek fel igazán, a délutáni 3 órai részvételi adatok szerint viszont kora délutánra megtették: a lanyhább kezdés után most már egyes budapesti választókerületekben a legmagasabb a választási részvétel. Hat olyan választókerület is van, ahol meghaladja a 60 százalékot:

  • a XII. kerület
  • a II. kerület
  • a III. kerület
  • a XVI. kerület
  • a XVII. kerület
  • és a XXII. kerület.

Óbuda kivételével ezek azok a választókerületek, amelyekben a Fidesz erősnek számít a fővárosban.

Ezzel szemben a VI-VII. kerületben, ahol négy éve az ellenzék győzött, mindössze 50,29%, Józsefvárosban, Kocsis Máté felségterületén pedig 48,94%. A többi körzetben viszont jellemzően 55 és 60% közötti a hajlandóság, nem mondhatni tehát, hogy a hagyományosan jobboldali választókerületekben élők sokkal aktívabbak lennének, a különbség inkább csak néhány százalékpont.

A fővárosban összességében a részvételi arány 57,71 százalék.

Megyei adatok

Baranya megye                    51,65 százalék    156 706 szavazó
Bács-Kiskun megye                51,36 százalék    213 524 szavazó
Békés megye                      53,04 százalék    149 477 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       49,78 százalék    260 610 szavazó
Csongrád megye                   53,64 százalék    177 472 szavazó
Fejér megye                      54,45 százalék    185 484 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          53,81 százalék    193 568 szavazó
Hajdú-Bihar megye                50,05 százalék    213 374 szavazó
Heves megye                      54,3 százalék     130 484 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       51,54 százalék    155 535 szavazó
Komárom-Esztergom megye          54,06 százalék    132 666 szavazó
Nógrád megye                     51,43 százalék    80 392 szavazó
Pest megye                       55,81 százalék    560 001 szavazó
Somogy megye                     52,21 százalék    130 185 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     49,47 százalék    219 370 szavazó
Tolna megye                      51,23 százalék    92 955 szavazó
Vas megye                        54,58 százalék    111 711 szavazó
Veszprém megye                   54,6 százalék     154 397 szavazó
Zala megye                       54,01 százalék    120 416 szavazó

A korábbi részeredményeknél még vezető hódmezővásárhelyi körzetben kicsit visszaesett a részvétel, 3 óráig 56,24% szavazott.

Országszerte egyébként a választókerületek nagy részében már 50% felett van a részvétel, főként Kelet-Magyarországon találni olyanokat, ahol nem, Ózdon például csak 44,28%.

A csepeli önkormányzat cégének emberei tüntették el az MSZP-Párbeszéd feliratait

Hudák János, a Párbeszéd csepeli politikusa Facebook-oldalán tette közzé azt a videót, amin a XXI. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai elismerik, hogy ők távolították el az előző nap, éjfél előtt felrajzolt felirataikat. Az aktivisták a földre rajzolt ábrákon arra bíztattak, hogy a szavazók egyéniben Szabó Szabolcsra, listán pedig az MSZP-Párbeszédre voksoljanak.

Hudák szerint Morovik Attila, fideszes alpolgármester tegnap fényképeket készített a feliratokról. A párt jogászai megvizsgálták a videót és bejelentést tettek a Nemzeti Választási Bizottságnál választási csalás miatt.

A fair play díjat már biztos elbukta a Fidesz! Újabb törvénysértés Csepelen?

Itt a bizonyíték! Ezért kell minden csepelinek, soroksárinak és mindenkinek az országban elmenni szavazni! Hiába a magas részvétel, senki ne gondolja, hogy az ő szavazata nem fog hiányozni a változáshoz!Mert a Fidesz semmilyen eszköztől nem riad vissza, még a törvénysértéstől sem. Ez már rég nem az országról szól, csak arról, hogy bármi áron hatalmon maradhassanak!A videón a Csepeli Városgazda munkatársai elismerik, hogy ők távolították el a szabályosan felfestett, felírt kampányeszközöket. Ehhez nem lett volna joguk! Természetesen nem őket hibáztatom, hiszen ők csak utasítást hajtottak végre. Még azt is el tudom képzelni, hogy tényleg nem tudták, hogy ez sérti a választójogi törvényt.De akik utasították őket erre, pontosan tudták, hogy ezt nem lenne szabad csinálni. Morovik Attila fideszes polgármester nem véletlenül fotózta tegnap este ezeket a feliratokat. Természetesen a Helyi Választási Bizottsághoz fordultunk, hogy mondja ki a jogsértést!A csepeli Fidesz önkormányzati vezetés, Borbély Lénárd polgármesterrel az élen folyamatosan az esélyegyenlőséget sértő eszközökkel segíti Németh Szilárdot.Menjünk el minél többen szavazni és mutassuk meg, hogy nem tűrjük az ilyen cselekedeteket!#LegyenKarácsony #VáltozástMost

Közzétette: Hudák János – 2018. április 8.

53,64 százalék a részvétel három óráig, még mindig rekord

53,39 százalék volt a második fordulóban 2002-ben és 45,02 százalék 2014-ben. Ha így folytatódik, 8 százalékponttal lehet magasabb a részvétel estig, mint 2014-ben. Ez hetven százalék körüli adatot jelent. Persze semmi nem garatnálja, hogy valóban így marad, de a 13 órás adatokhoz képest nem csökkent.

Leadta a szavazatát, majd epilepsziás rohamot kapott egy nő Rábatamásiban

Epilepsziás rohamot kapott vasárnap nem sokkal dél előtt a szavazóhelyiségben egy választó a Győr-Moson-Sopron megyei Rábatamásiban, a voksolást nyolc percre felfüggesztették. A fiatal szavazó azután kapott rohamot, hogy bedobta szavazatát az urnába. A helyi választási bizottság elnöke megkérte a szavazóhelyiségben tartózkodó választókat, hogy hagyják el a helyiséget.

A fiatal néhány percen belül jobban lett, kérte, hogy mentőt ne hívjanak hozzá, mert ismeri betegségét. Átvezették egy másik helyiségbe, értesítették a családját, a szavazás pedig folytatódott.

A Nemzeti Választási Iroda nem számított ekkora érdeklődésre

Tavaly decemberig a nosztalgiázók kedvence lehetett a Nemzeti Választási Iroda honlapja, amely az 1990-es évek megoldásaival és dizájnjával közölte a választások és népszavazások adatait. Az idei választásra megújították a honlapot és nagyjából összhangba hozták a kor elvárásaival, de a szavazás napján, vagyis ma délelőtt csődöt mondtak a szerverek, és újra visszaállították a régi rendszert.

Az MTI tudósítása szerint Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a részvételi adatok közlésekor észlelték, hogy kimagasló az érdeklődés a honlap iránt, ezért a zökkenőmentes működés érdekében átálltak egy nagyobb teherbírású, vagyis lényegében a régi megoldásra. Kérdésre válaszolva elmondta: korábban már tesztelték a választási honlapot, de ekkora terhelésre nem számítottak. Most üzemszerű és folyamatos az adatok megjelenítése.

Nem téved, valóban az történik, hogy

Reggel óta a köztévén és a közmédia rádióiban szinte kizárólag migrációról és terrortámadásokról szóló híreket látni és hallani. Csak szerettük volna megnyugtatni, hogy nem a Fidesz ette be magát az ön fejébe.

Bezuhant a fülkébe az egyik szavazó

Továbbra is izgalmas dolgok történnek a szavazófülkék környékén, például Kengyelen 11.55-kor az egyik szavazó valamiben megbotlott és a fülkének esett, ami összeomlott.

A szavazó egészségi állapotában nem történt változás, jól érezte magát

– írja az NVI honlapja.

Pankaszon a 01-es szavazókörében egy választópolgár a szavazófülkében szavazott, amikor az egyik megbízott bizottsági tag a függönyt elhúzva a fülkébe benézett. A választópolgár ezen kiakadt, a megbízott bizottsági tag azzal próbált védekezni, hogy nem tudta, hogy van ott valaki. A választópolgár végül leadta a meglesett szavazatát.

Aki este hétig megérkezik, biztosan szavazhat

Egyre több választókörből érkezik jelentés hosszú sorokról, de a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-n keresztül közölte, hogy azok, akik este hétkor sorban állnak, leadhatják a szavazatukat.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint ez úgy fog kinézni, hogy este hét órakor, a szavazókör zárásakor a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, mögé már senki nem állhat, de az előtte lévők szavazhatnak. Amíg mindenki le nem szavazott, addig nem  kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését.

Az elnök elmondta, a választási irodák igyekeznek kezelni a helyzetet, például plusz asztalokkal, de a választópolgárok türelmét kéri.

Kitért arra is, hogy szombat 11 óráig léphettek vissza a jelöltek, utána a választási iroda munkatársainak kellett kihúzniuk a visszalépett jelölteket. Mivel 8 millió szavazólapon kellett jelölteket lehúzni, ezért előfordulhatott, hogy néhány esetben tévedtek, ezért arra kérte a választókat, ellenőrizzék a szavazólapokat, hogy a megfelelő jelöltek vannak-e kihúzva.

Arra a felvetésre, hogy többen nem kapták meg a szavazási levélcsomagjukat, azt mondta, a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni.

Csepelen leszakadt egy darab az egyik szavazószámláló ujjából

A Nemzeti Választási Iroda szerint Budapest XXI. kerületében, a 009-es választókörben baleset érte a szavazatszámláló bizottság egyik tagját: jobb kezén a mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult, annyira, hogy egy darab leszakadt belőle. A sérültet mentő szállította el. A szavazókörben póttagot vontak be, a szavazatszámláló bizottság így öt fővel működőképes.

Már mentőt is küldtek a Bocskai úti iskolához

Mint korábban megírtuk, majdnem 11 ezren akarnak átjelentkezéssel szavazni a XI. kerületben, ennek megfelelően hosszú sor kígyózik a számukra kijelölt szavazókörnél. A Zoom.hu tudósítása szerint mentőt is kivezényeltek, a portál munkatársának azt mondták, úgy biztosítják a helyszínt, mint egy tömegrendezvényt.

Orbán Ráhel ügyvédje is behúzta az ikszeket

Dr. Bajkai István, Orbán Ráhel ügyvédje, erzsébetvárosi alpolgármester, a Fidesz budapesti, 05. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje is leadta szavazatát. Facebook-posztja alapján elkísérte felesége, Apolka is. 2016-ban az SBGK Ügyvédi Irodán keresztül ő látta el Orbán Viktor legidősebb lányának jogi képviseletét. Ha sikerül elhódítania a választókerületet a DK-s Oláh Lajostól, rengeteg pénztől esik el.

Közzétette: Dr. Bajkai István – 2018. április 8.

Kitöltött szavazólapot találtak az egyik fülkében, analfabétának nevezték a bizottsági tagot

Újabb érdekes történések a szavazófülkékben, például:

  • Bélapátfalván a szavazóhelyiség egyik fülkéjében egy választópolgár kitölött pártlistás szavazólapot talált.
  • Tarnabodon egy szavazópolgár bement szavazni és ügyintézés közben az SZSZB tagjait szóban rágalmazta, analfabétának nevezte a tagokat. Tettlegességig nem fajult. A megbízott tagokat köpönyegforgatónak nevezte. Szavazás után elhagyta a helyiséget.
  • Budapesten egy szavazópolgár a szavazás során a borítékéba betette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is.

A beregsurányi szavazóhelyiségből kitiltották az Index újságíróit

Arról az ukrán határ menti településről van szó, ahol az utóbbi években száznál is több fantom ukrán-magyar állampolgár jelentkezett be. Minden előzmény és magyarázat nélkül a választási bizottság és annak elnöke közölte az újságírókkal, hogy nem mehetnek be a szavazóhelyiségbe. Az Index hiába hivatkozott a törvényre, a jegyző még a kamerába sem volt hajlandó ezt elmondani.

Pest megye bekapcsolta a rakétákat: több mint 451 ezren szavaztak

Pest megyében felpörgött a szavazási kedv: 13 óráig a választásra jogosultak 45 százaléka, 451 528 szavazó adta le a voksát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont csak az érintettek 37,7 százaléka ikszelt, ez az országos átlag alatt van.

A részvételi adatok megoszlása megyénként, 13 óráig:

  • Baranya megye: 40,7 százalék (123 458 szavazó)
  • Bács-Kiskun megye: 40,54 százalék (168 530 szavazó)
  • Békés megye: 43,01 százalék (121 204 szavazó)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 38,94 százalék (203 855 szavazó)
  • Csongrád megye: 43,06 százalék (142 480 szavazó)
  • Fejér megye: 43,61 százalék (148 558 szavazó)
  • Győr-Moson-Sopron megye: 40,95 százalék (147 294 szavazó)
  • Hajdú-Bihar megye: 40,06 százalék (170 790 szavazó)
  • Heves megye: 43,74 százalék (105 117 szavazó)
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 41,77 százalék (126 047 szavazó)
  • Komárom-Esztergom megye: 42,84 százalék (105 133 szavazó)
  • Nógrád megye: 40,71 százalék (63 637 szavazó)
  • Pest megye: 45 százalék  (451 528 szavazó)
  • Somogy megye: 40,74 százalék (101 587 szavazó)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 37,7 százalék (167 187 szavazó)
  • Tolna megye: 39,95 százalék (72 489 szavazó)
  • Vas megye: 40,62 százalék (83 135 szavazó)
  • Veszprém megye: 42,65 százalék (120 611 szavazó)
  • Zala megye: 40,75 százalék (90 837 szavazó)
Olvasói sztorik