Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Nagyon kikapott Kész Zoltán Veszprémben

A szavazatok 80,43 százalékos feldolgozottságánál 49,97 százalékon áll a fideszes Ovádi Péter a Veszprém 1-es számú egyéni választókerületben. 30,21 százalékon áll a független Kész Zoltán, 13,46-ot a jobbikos Varga-Damm Andrea. 3,32 százaléka van az LMP, 1,51 az MKKP és 1,29 a Momentum jelöltjének.

Semjén megköszönte az imákat

A Bálnában, a Fidesz eredményváróján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már nyilvánvalóan az eredmény tudatában lépett színre éjjel háromnegyed tizenegykor.

Három köszöntést tolmácsolt:

  • köszönet a választópolgároknak
  • köszönet a sok imáért
  • köszönet a határon túli szavazóknak

Majd jelezte, hogy hamarosan Orbán Viktor beszél a néphez.

Fotó: Bielik István/24.hu

Íme az ország utolsó szavazója, Péter

“Várjál… hat óra ötvenkilenc perce. Bizony! Simán. A gyerekem jövője a tét, ne viccelj. Nem az enyém, nekem inkább már csak múltam van. Légtechnika-szerelő vagyok, reggel bementem, dolgoztam, aztán idejöttem, kiálltam magam, most meg hazamegyek, eszem húslevest, rántott húst, alszom, holnap meg megint bemegyek, dolgozom. Mintha mi sem történt volna.”

Fotó: Neményi Márton

Nagy tapsot kap Hollik kiesése

Az RTL Klub választási műsorát közvetítik az Együtt eredményváróján, ahol hatalmas tapsot és ujjongást kapott az, hogy kikapott Hollik István a Belvárosban. Az Együtt szimpatizánsainak azért is különösen kedves ez a választókörzet, mert itt indult a párt elnöke, Juhász Péter, de később visszalépett, majd utána az LMP-s Csárdi Antalnak minden más ellenzéki párt is a Jobbikon kívül.

Az parlamenti patkó mutatásakor viszont nem volt nagy visszhangja, hogy Szabó Szabolcs úgy tűnik, az egyetlen, aki a párt jelöltjei közül bejutott. Kicsit lemondó a hangulat, de még reménykednek a jelenlevők.

A Jobbiké lehet Dunaújváros

67,5 százalékos a feldolgozottság a Fejér megyei 4-es választókerületben. Szűken vezet a jobbikos Pintér Tamás 42,24 százalékkal, mögötte 40,63 százalékkal áll a fideszes Galambos Dénes. Nagyon kikapott a baloldali ellenzék, 10,2 százaléka van a DK-nak, 3,42 az LMP-nek. 1,44 százalékon áll a Momentum.

Óriási Fidesz-győzelem

Óriási fölénnyel nyerte a parlamenti választást a Fidesz-KDNP, ez már biztosan állítható a vasárnap este elsőként közölt adatok alapján. A jelenlegi feldolgozottsági adatok alapján a kétharmados parlamenti többség sem kizárt.

64 százalékos feldolgozottságnál a listás szavazatok megoszlása:

  • Fidesz 49,15%
  • Jobbik 20,14%
  • MSZP-Párbeszéd 11,94%
  • LMP 6,51%
  • DK 5,36%
  • Momentum 2,62%
  • Kétfarkú 1,63%
  • Együtt 0,56%

Menjünk mind haza!

Mindenki le van forrázva a szocialistáknál. Sokkal rosszabbul szerepeltek, mint gondolták korábban. Úgy néz ki csak 19 mandátumuk lesz.

Mellár Tamás megnyerhette Pécset

A szavazatok 76,77 százalékos feldolgozottsága mellett szűken vezet Mellár Tamás független jelölt, 39,15 százaléka van a fideszes Csizi Péterrel szemben. A jobbikos Fogarasi Gábor 14,2-t, az LMP-s Keresztesi Lóránt 13 százalékot kapott. 1,68 százalék jutott az MKKP, 1,65 a Momentum jelöltjének.

Falusi Mariann örül a magas részvételnek

Megérkezett a DK-hoz Falusi Mariann is, akit sikerült elcsípni a sajtó elől elzárt VIP-szekció előtt.  Az énekesnőt megkérdeztük arról, hogy mire számít, de nem akart jóslatokba bocsátkozni. Azt elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ilyen sokan elmentek szavazni, de napközben nem követte az eseményeket. Örülni fog a DK sikereinek, az pedig sokáig bántani fogja, ha kedvezőtlenek lesznek az eredmények.

Irtózatos bukta lesz

Többen arról suttognak már, hogy tragikusan rosszul teljesített vidéken az MSZP, és a pesti jó szereplés semmire nem lesz elég.

Optimisták a jobbikos Csatatér-jelöltek

A nagy unalomban tettünk egy kört a Facebookon, miről posztoltak utoljára a Csatatér-projektünk jelöltjei. Kezdem a saját körzetemvel, Zakó Lászlóval, aki két órája elég optimistát tett ki:

18.30 órakor 68.13% a részvétel. Köszönjük mindenkinek leadott szavazatát, hamarosan kiderül a végeredmény is.

Közzétette: Zakó László – 2018. április 8.

Miskolcon Pakusza Zoltán küzd meg a várhatóan baromi szoros versenyben az egyik helyi körzetért. Ő öt órája nem hallatott magáról, legutóbb még a szavazásra buzdított:

Még van idő szavazni!A Te jövőd a tét! Szánj rá néhány percet!

Közzétette: Pakusza Zoltán – 2018. április 8.

Losonczy Pál budapesti-belvárosi jelölt nem foglalkozik ilyen közösségi médiás ügyekkel, a hatodikai kampányzárójáról tett ki képeket előző este:

Ízelítő a tegnapi (2018. 04. 06.) józsefvárosi kampányzáróról, ahol Dúró Dóra és Z. Kárpát Dániel képviselőjelöltekkel együtt vettem részt. Hálásan köszönöm a támogató szavakat!

Közzétette: Losonczy Pál – 2018. április 7.

A szigetvári Andrics Alíz egy órája posztolta, hogy bármi is lesz, köszöni a szavazóknak:

Bárhogyan is alakulnak a számok, nagyon köszönöm mindenki segítségét, nagyon nagy megtiszteltetés volt ennek a felkérésnek eleget tenni.

Közzétette: Andrics Aliz – 2018. április 8.

És végül a gyöngyösi körzetben induló pártelnök, Vona Gábor következik, aki négy órája nem tett semmit, akkor még szavazásra buzdított egy videóban:

Már csak egy óra!SZAVAZZ!

Közzétette: Vona Gábor – 2018. április 8.

Kész Zoltán már elismerte a vereséget, egy körzetét elveszítette az ellenzék

„Az első nem hivatalos eredmények alapján kijelenthető, hogy Veszprém 1-es választókerületben Ovádi Péter (Fidesz) nyeri a választást. Felhívtam Ovádi Pétert és gratuláltam neki és azt kértem tőle, hogy képviselje azokat a választókat is, akik rám vagy más ellenzéki jelöltre szavaztak. Köszönöm Veszprémnek és térségének az eddigi bizalmat” – jelentette be Kész Zoltán független képviselő, aki annak idején, 2015 februárján az időközi választáson aratott győzelmével megfosztotta a Fideszt a kétharmados többségtől.

Kész, akit most a szocialisták támogattak, az első ellenzéki politikus, aki vasárnap este elismerte a vereségét – ráadásul egy olyan körzetben, amelyet eddig az ellenzék birtokolt. Kész Zoltánt az MSZP támogatta, az LMP és a Jobbik viszont indított jelöltet vele szemben.

Vidéken rossz a helyzet

Azt az információt kaptuk, hogy Budapesten kívül gyengébb a baloldal, mint azt a magas részvételi adatokból gondolták. Konkrétumokat sajnos nem árultak el.

Török Gábor: magabiztos Fidesz-győzelem, kétharmad nélkül

„Jönnek-mennek az adatok, a politikai pártok környékén már elég sokat tudnak, miközben a választókhoz semmi sem juthat el. Amit én látok-hallok, abból egy magabiztos, stabil fideszes abszolút többség néz ki – de nem kétharmad. Nagyon jó lenne már a hivatalos választási oldalon is látni valamit” – foglalta össze a lényeget Török Gábor politológus a Facebookon.

Pletykák valóban terjednek a folyamatban lévő szavazatösszesítésről, amik azt jelzik, hogy Budapesten nem szerepelt rosszul az ellenzék (sőt, a 2014-esnél jobb eredményt érhet el, amikor nyolc egyéni körzet lett a baloldali összefogásé), vidéken viszont nagy, sokfelé a 2014-esnél is nagyobb a Fidesz előnye. A listás szavazatarányokról teljesen ellentmondásos hírek érkeznek, és mivel remélhetőleg fél órán belül lesznek hivatalos eredmények, ezekről nagyjából kár is találgatni. De a hírek összességében valóban egy kétharmadnál valamivel szűkebb Fidesz-többséget vetítenek előre.

Demeter Márta: Erős társadalmi felhatalmazásunk lesz

Demeter Márta a 24.hu-nak azt mondta, nem szeretne tippelésbe bocsátkozni, inkább megvárná a végleges eredményeket. Azt nagyon fontosnak tartja, és ő is arra számít, hogy az LMP kap egy erős társadalmi felhatalmazást, hogy folytassa azt a munkát, amit eddig is végzett.

Hogy az emberek konkrét ügyeit képviseljük a parlamentben és a valós problémáikra adunk valós megoldást.

Úgy gondolja, hogy ehhez még nagyobb felhatalmazásuk lesz.

A magas részvétellel kapcsolatban úgy véli, hogy a magyar társadalom nincs olyan apátiában, mint ahogy eddig gondoltuk. Viszont hozzátette, hogy azt majd látnunk kell, ebből a magas részvételből mekkora rész a Fidesz mozgósítása, és mekkora az, ami az ellenzék támogatottságát növeli majd. Úgy gondolja, hogy a nagyobbik része az ellenzék támogatottságát növeli majd.

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Az LMP-s politikus kijelentette, hogy országgyűlési képviselőként hétfőn az első dolga az lesz, hogy a külügyminisztériumhoz és az igazságügyi minisztériumhoz fordul, miután látszik, hogy a külképviseleteken kudarcos volt a választások megszervezése, hiszen például Londonban nem is akarták hagyni, hogy az emberek, akik sok órája sorban álltak, és a szavazókör bezárása után kerültek volna sorra, leadhassák a voksaikat.

A párt eredményével kapcsolatban Demeter Márta nem szeretett volna konkrét számot mondani, csak annyit, hogy erős társadalmi felhatalmazásuk lesz ahhoz, hogy még az eddiginél is intenzívebben is képviseljék az emberek ügyeit.

Az ingyen sörért nagyobb sor áll, mint a Bocskai úton

Az MKKP győzelemváró buliján jó a hangulat, felváltva szólnak Fidesz-mulatósok és Sickratman-dalok. Közben hosszú sor áll az ingyen sörért, amellyel a párt egy estére teljesítette egyik nagy kampányigéretét. Kovács Gergelyt, a pártelnölköt is kérdeztük, kapott-e bármilyen szivárogtatást arról, hogy szerepelt az MKKP a választáson, de állítása szerint semmit nem tud.

Nagy a csend

Bárkit kérdezünk, senki nem tud eredményeket mondani Budapesten kívül. Viszont már sokkal kevésbé bizakodó a hangulat, mint egy-két órával ezelőtt. Kormányváltás helyett már arról értekeznek inkább a politikusok, hogy kétharmados Fidesz biztosan nem lesz.

Még egy óra lehet az eredményig

Hiába ér ugyanis véget a Bocskai úton a szavazás, az a helyzet, hogy az Eötvös utcánál sokkal rosszabbul áll a helyzet. Még rengetegen várnak arra, hogy szavazhassanak, de sokkal rosszabbul kezelik a helyzetet, mint a Bocskai úton.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik