Belföld

Magyar Nemzet: Arab számlákra csempészték a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzeket

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
A lap szerint a kormánypárti politikusoknak visszaosztott „alkotmányos költség” azután arab befektetések formájában került vissza Magyarországra.

A Magyar Nemzet szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában, futárként működhetett közre.

A lap azt írja: a gyanú szerint az elmúlt években 3-4 milliárd eurót, vagyis több mint ezermilliárd forintnak megfelelő összeget juttattak ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra, ami a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, vagyis kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Ezeket a pénzeket a cikk szerint jellemzően a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel készpénzben, alkalmanként néhány millió euró értékben, hogy aztán a futárok gyémántban, vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén keresztül juttassák külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra. Az amerikaiak gyanúja szerint

a pénz egy része aztán strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva került vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

Az amerikai hatóságok azért is vizsgálódnak, mert a nemzetközi terrorizmust is ezeken a csatornákon keresztül finanszírozzák – állítja a lap, amely úgy értesült, hogy az amerikaiak a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de 30 nap után azt a választ kapták, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot.

A magyar férfit egyébként a hazai hatóságok is körözik jelentős összegű pénzmosás gyanújával. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint az amerikaiak tavaly március óta többször jelezték, hogy a férfi náluk van és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében, a körözést ennek ellenére mostanáig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók a kihallgatás lehetőségével sem éltek.

Emlékeztetnek, hogy tavaly júniusban az Átlátszó arról írt: több, csalás és pénzmosás elkövetésével vádolt magyar állampolgár kiadatását indítványozta az Egyesült Államoknak a Fővárosi Főügyészség, de a kiadatás a jogerős bírósági döntés ellenére sem történt meg, a Magyar Nemzet szerint az Igazságügyi Minisztérium vétózta meg. A lap azt írja, hogy ennek a bűnbandának két tagja szintén futárként működött közre az uniós pénzek Magyarországról való kicsempészésében.

Mint arról korábban az Index nyomán írtunk, a Fidesszel 2015-ben szakító Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet a választások közeledtével sorra tár fel a kormánypárt számára kínos ügyeket, így Semjén Zsolt svédországi vadászatáról vagy Kósa Lajos ezermilliárdos vagyonkezelői megbízásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik