Belföld

Kunhalmi körzetében az LMP-n múlik, hogy megveri-e az ellenzék a Fideszt

Ha az LMP visszalép, az MSZP-s jelölt nyer a XVIII. kerületben. Ha az LMP nem lép vissza, akkor a Fidesz – erre jutott a Közös Ország Mozgalom kutatása.

A Közös Ország Mozgalom Budapest 15. egyéni választókerületében is felmérte a párterőviszonyokat. Ez a körzet lefedi a teljes XVIII. kerületet, a 2014-es választáson a fideszes Kucsák László nyert itt, nagyon kicsi, 56 szavazatos előnnyel az MSZP-s Kunhalmi Ágnes előtt.

Kucsák most is elindul, és jelenleg is ő a legesélyesebb a győzelemre, 34 százalékon áll. De a népszerűsége nem kiemelkedő. Alig négy százalékponttal követi őt Kunhalmi, az LMP és a Jobbik jelöltjének pedig körülbelül fele akkora a támogatottsága, mint az előbbieknek: 14, illetve 16 százalék.

Kunhalmi tehát 2014-ben kevéssel maradt le a mandátumról, miközben akkor az LMP 6,3 százalékot szerzett, a Jobbik pedig 15,5-öt. És a kamupártok is elvittek több száz szavazatot.

Van esély a győzelemre

Mostanra viszont kicsit változott a helyzet. Az LMP egyéniben nagyot erősödött, megduplázva a támogatottságát. Jelöltje, Kassai Dániel a mérés szerint 14 százalékon áll. A Fidesz a hibahatáron belül esett vissza 2014-hez képest, az akkori összefogás szereplői, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd kicsit nagyobb mértékben.

Kassai Dániel
Fotó: Marjai János / MTI

A Közös Ország Mozgalom szerint a választókörzetben így is viszonylag egyértelműek a viszonyok. Kunhalmi Ágnes a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és ha legalább az LMP-s jelölt visszalép az ő javára, megverheti Kucsák Lászlót.

A mozgalom minden forgatókönyvvel számolt, és még egy olyan helyzet van, amelyben az ellenzék esélyes a győzelemre. Ha az LMP-s Kassai Dániel javára lép vissza mindenki más, akkor a mérés szerint Kassai fej fej mellett, 50-50 százalékon állna a fideszes jelölttel. De ehhez tényleg mindenkinek vissza kellene lépni, miközben Kunhalmi győzelméhez elég lenne Kassai visszalépése, még a Jobbikra sincs szükség. (A Jobbik jelöltje, Makai Tibor minden variációban alulmaradna Kucsákkal szemben.)

Az LMP-n múlik

A kutatás szerint ebben a választókörzetben tényleg minden az LMP-n múlik. Ha ugyanis Kassai nem lép vissza, akkor Kunhalmi nem tudja megverni a fideszes jelöltet, még akkor sem, ha mindenki más visszalép a javára.

Az országos listák erőviszonya a választókerületben hasonló az egyéni jelöltekéhez. A Fidesz 2014-hez képest a statisztikai hibahatáron belül esett vissza, 34 százalékon áll. A második helyen az MSZP-Párbeszéd áll 20 százalékkal, őket a Jobbik követi 17 százalékkal, majd az LMP jön 13 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8 százalékon áll (ők egyéni jelötlet nem indítanak a XVIII. kerületben az MSZP-vel kötött megállapodás alapján), a Momentum 4 százalékon áll, az Együtt pedig 1 százalékon.

A Közös Ország Mozgalom ábráján az összes lehetséges forgatókönyv látszik, és az is, hogy milyen eredményeket érnének el a jelöltek Kucsák László ellen az adott felállásban. Az ábra kattintásra nagyobb lesz.

 

Forrás: Közös Ország Mozgalom

Egyedül 2018

A legérdekesebb persze az, hogy mi történik, ha az ellenzéki jelöltek egyedül indulnak el a Fidesszel szemben.

  • Kunhalmi Ágnes ebben a helyzetben 54-46 arányban nyerne Kucsákkal szemben.
  • A jobbikos Makai Tibor 58-42 arányban kapna ki Kucsáktól.
  • Az LMP-s Kassai Dániel pedig, ahogy azt már említettük, ikszelne 50-50 százalékkal.

Akkor, ha csak egy jelölt lépne vissza, az Együtt és a Momentum jelöltje nem okozna nagy változást, mivel a két pártnak alacsony a támogatottsága. (Az Együtt végül nem is állított jelöltet, így nincs jelentősége annak, hogy ha a párt korábban megnevezett jelöltje, Mérő Péter egyedül indulna a Fidesszel szemben, még úgy is 43 százalékot érne el, hogy visszalépések nélkül három százalékon áll.) A momentumos Nagy Károly szintén három százalékon áll, de ha mindenki más visszalépne, ő csak 37 százalékot érne el a fideszes jelölttel szemben. Ebben az esetben nyerne egyébként a választókerületben a legnagyobb arányban a fideszes jelölt.

A Közös Ország Mozgalom azt is megpróbálta indirekt becsléssel kiszámolni, hogy a nem pártválasztó szavazók kire voksolnának, ha elmennének szavazni. Ezt úgy próbálták kideríteni, hogy szimpátiapontok mérésével megnézték, ha egy ellenzéki jelölt sem Kunhalmit, sem Kassait, sem Makait nem választaná, milyen eséllyel szavazna mégis a Fidesz ellen. Ezzel az indirekt becsléssel megváltozik a helyzet, mert egy az egyben majdnem minden jelölt megszorítaná Kucsákot, és a legnagyobb arányban az LMP-s Kassai nyerne.

De ez azért sem meglepő, mert a kerületben a választók 58 százaléka szeretne kormányváltást és csak 26 százalék szeretné, hogy maradjon a kormány.

Módszertan

A felmérés 2018. február 2. és február 20. között zajlott le, ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott válaszadó személyes, otthonában történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A felmérés részletes adatai a Közös Ország Mozgalom oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Balázs Attila / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik