Belföld

Rettegett az oltástól az anya, megszökött a gyermekkel

Az apa elmondta: homeopátiás gyermekorvosuk kitöltötte az oltási könyvet, majd kukába dobta a vakcinát.

Egy éve nem látta kisfiát az a férfi, aki az RTL-nek beszélt arról, hogy felesége elmenekült a gyermekkel, hogy ne kelljen beadni neki a kötelező védőoltásokat. A nő a 17 hónapos gyermekkel most szüleinél van, az apát nem engedik be a házba.

A Tisztifőorvosi Hivatal értesítette a férfit arról, hogy valami nincs rendben a gyermek oltási könyvével – a védőnő szerint nem volt egyértelmű, hogy melyik oltást kapta meg a gyerek és melyiket nem. Ezt jelezte a hatóságnak, de mire az apa hazaért onnan, a feleségét már nem tudta számon kérni, ő ugyanis kipakolta a lakást és eltűnt a kisfiúval együtt.

A férfi elmondta: az anya korábban mindig dühös lett, ha szóba került az oltás. Azt is furcsának találta, hogy homeopátiás gyermekorvosuk levette a vakcináról a sorszámot, beragasztotta az oltási könyvbe, majd a vakcinát kidobta a kukába. A nő attól rettegett, hogy az oltás méreg.

Novák Hunor gyermekorvos elmondta: nem minden homeopata oltásellenes, de a kötelező oltást szabotáló orvosok jó része a homeopaták közül kerül ki. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete épp szerdán adott ki állásfoglalást arról, hogy nincs bizonyítéka annak, hogy a homeopátia bármilyen betegség ellen hatékony lenne, sőt, kártékony is lehet amiatt, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik