Másfélszer több pénzt adott a multiknak a Fidesz, mint a szocik

A hazai kisvállalkozások csak álmodhatnak ilyen mértékű állami támogatásról.

Míg 2005 és 2010 között a szocialista kormányok 111,7 milliárd forint támogatás adott a Magyarországon működő multinacionális cégeknek, addig az Orbán-kormány 2011 és 2016 között 164,9 milliárdnyi közpénzt osztott ki ugyanerre a célra – számolta ki a Magyar Nemzet az egyedi kormánydöntések alapján.

A multik által létrehozott munkahelyek számában nincs ekkora eltérés: az MSZP idején 24 290 volt, míg a Fidesznél 25 092. Vagyis előbbi esetben a kormány 4,6 millió forintot adott egy újonnak létrejövő állásért, utóbbi viszont 6,6 milliót.

Tavaly a kormány 18 céggel kötött megállapodást és 63,5 milliárd forinttal támogatta a vállalatok 267,9 milliárd forintos beruházási terveit. Így 5549 új munkahely jött létre, darabja 11,4 millió forint közpénzért. A Magyar Nemzet szerint így a kormány 3,6 évre kifizeti a munkások bérét, és a beruházások negyedét is átvállalja, közben egy hazai kisvállalkozásnak esélye sincs ilyen nagyvonalú állami támogatáshoz jutni.

Bár a nagy cégek állami támogatása nem feltétlenül problémás, az már más kérdés, hogy milyen szektorokba folyik a közpénz. A jelenlegi kormány egyértelműen az alacsony hozzáadott értékkel bíró összeszerelő üzemeket támogatja, szemben a szolgáltatási beruházásokkal. Illetve az is kérdéses, hogy miért kell már eleve sikeres cégeket államilag támogatni.