Belföld

Felháborodtak a mozgássérültek Tarlós kijelentésén, nyílt levelet írtak neki

A mozgássérült embereket képviselő Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) megdöbbent Tarlós István főpolgármester július 27-i sajtótájékoztatón tett sértő és kirekesztő kijelentésén, amivel azt indokolta, miért nem akadálymentesítik az M3-as metró valamennyi állomását. A MEOSZ nyílt levélben reagált a főpolgármester által elhangzottakra, és szólította fel bocsánatkérésre.

A levélben azt írják,

a súlyosan mozgássérült emberek igen megdöbbentek a július 27-i sajtótájékoztatón tett kijelentésén, miszerint azért nem akadálymentesítik az M3-as metró valamennyi állomását, mert „… 45 évig nem volt akadálymentes. Minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki.”

Az Ön mondatai sértőek és kirekesztőek! 2017-ben egy európai főváros vezetője szájából sem közszereplőként, de még magánemberként sem hangozhat el olyan kijelentés, amellyel arra utal, hogy a mozgáskorlátozott emberek csak másodrendű állampolgárai hazánknak. Azért nem számítanak, mert 45 évig sem utaztak metrón, legfeljebb ezután se fognak. A metró Budapest egyik meghatározó közlekedési eszköze, azért építették, hogy gyorsítsa a közlekedést: rövid idő alatt jussanak el az emberek munkába, iskolába, orvoshoz vagy éppen szórakozni, művelődni. De a metró nemcsak a fővárosiaké, hanem minden magyaré, ezt választják a Budapestre utazók, ha tehetik, sőt, a külföldi turisták is. Éppen ezért Ön ne döntsön a mozgásukban akadályozott emberek élete felett, ne határozza meg, mivel utazzanak és mivel ne! Az ilyen diszkriminatív szemléletet elítéljük! Az sem érv az akadálymentesítés elmaradására, hogy a metrót oly kevés mozgássérült ember veszi igénybe, számuk ezrelékben sem fejezhető ki. A súlyosan mozgássérült emberek utaznának nagy tömegben is – a WHO adatai szerint minden tizedik ember fogyatékosságban érintett, az idős emberekkel és a babakocsival közlekedő édesanyákkal együtt pedig már meghaladják a 15, ha nem a 20 százalékot –, csak épp nem jutnak le az állomásokra, legfeljebb bukfencezve, ám azt nem szeretnénk. Önt azért választották meg főpolgármesternek, hogy megoldja többek között a közlekedési gondokat. Lehet, hogy nem túl egyszerű a metró akadálymentesítésének kivitelezése, de dolgoznak Magyarországon nagy tudású rehabilitációs mérnökök, tapasztalati szakértők, meg kell őket kérdezni! Számtalan jó példa található a világban, mindenütt meg tudják oldani, csak nálunk nem?

Majd így folytatták:

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A metróközlekedés hozzáférhetővé tétele nem jó cselekedet, nem kegy vagy szívesség, hanem kötelezettség. A magyar állam önként vállalta, amikor ratifikálta a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt. Nincs tehát kibúvó! Az Ön szűk látókörű politikája, kirekesztő kijelentése viszont rossz gondolatokat ültet el a társadalom fejében. Még nagyobb terheket rak a metróval közlekedni nem tudó embertársaink vállára. A több százezer magyar mozgássérült embert képviselő Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elvárja, hogy támogassa az akadálymentesítést, a magyar kormánytól pedig, hogy teremtse meg annak feltételeit! Nem tarthatunk ott 2017-ben, hogy a mozgáskorlátozott embereknek szégyellniük kelljen magukat, amiért budapestiek, amiért magyarok! Márpedig ha ilyen hangvételű nyilatkozat lát napvilágot egy felelős vezető szájából büntetlenül, akkor bizony szégyellik magukat. A MEOSZ elvárja tehát, hogy a diszkriminatív kijelentése miatt kérjen azonnal nyilvánosan bocsánatot az érintettektől!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik