Belföld

A modern harcmezőn esélyük sincs a magyar katonai helikoptereknek

4 milliárd forint értékben végeztetett nagygenerált az Mi-17-es katonai helikoptereken a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Magyar Nemzet értesülései szerint azonban még a legalapvetőbb, régóta hiányzó fejlesztéseket sem hajtották végre a gépeken. A lap úgy fogalmaz, hogy jelenleg a helikopterek arra alkalmasak, hogy egy civil katasztrófavédelmi egységben szolgáljanak.

A négy darab Mi-17-es májusban érkezett vissza az oroszországi Novoszibirszkből, ahol tavaly ősz óta dolgoztak a nagyjavításon. A helikopterek üzemi ideje kétezer óra repülési és nyolc év naptári, ezt követően kell elvégezni a nagyszabású műszaki vizsgálatot, amelynek során a gépeket szétszedik és újra összerakják.

Ez a nagygenerál megfelelő alkalom lett volna arra, hogy beszereljék az úgynevezett infracsapdákat, amelyek arra szolgálnak, hogy el tudják téríteni a helikopterek ellen indított, vállról indítható rakétákat. Az orosz kínálatban van is egy teljesen automatizált berendezés, amelynek beszerelését nyugodtan kérhette volna a megrendelő HM, ám ők ezt nem tették meg. Sőt, a kabint, a hajtóművet sem védi páncéllemez vagy kevlárbetét a csöves fegyverek lövedékeitől és a repeszektől. A környező országok által használt Mi-17-eseken mind megvannak ezek a berendezések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik