Belföld

A Jobbik saját törvényével üti Orbánt

A civilek mintájára átláthatóvá tennék a külföldről támogatott állami vezetőket és képviselőket.

A törvényjavaslatot az előterjesztők (Volner János és Staudt Gábor) azért nyújtották be, mert kiemelt közérdeknek tartják az állami vezetők, országgyűlési képviselők átlátható működését, hiszen a részükre ismeretlen forrásból juttatott támogatásokkal jelenleg külföldi érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesíthetik Magyarországon.

A Fidesz képviselői által benyújtott (elfogadott – A szerk. ) törvényjavaslat, amely megteremtené a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságát, a Jobbik szerint felemás.

A külföld befolyásolási kísérlete sokkal károsabb, ha politikusra irányul, ezért annak szabna gátat. A közvélemény előtt valóban nyilvánvalóvá kell tenni,

ki kit képvisel.

A Jobbik szerint azt is elismeri, hogy a külföldről érkező anyagi források valóban károsak lehetnek, mert a magyar szervezetek működését nemcsak befolyásolhatóvá, hanem akár  irányítottá is tehetik. Az állami vezetők és országgyűlési képviselők esetében ezért még inkább fontos látni, hogy adott ügyben

„ki kit képvisel”, milyen szempontok szerint alakítja ki az álláspontját. 

Másrészről az állami vezetőknek és az országgyűlési képviselőknek mindig példát kell mutatniuk, különösen egy olyan ügyben, amely láthatóan megosztja a társadalmat.

Elvárható tehát, hogy az előírni tervezett kötelezettségeket magukra nézve is kötelezőnek fogadják el. Ha nem ezt teszik, hiteltelenné válnak, így a politikusokba, az államapparátusba vetett bizalom tovább csökken.

A Jobbik éppen ezért azt javasolja, hogy azon állami vezetők, országgyűlési képviselők, akik
külföldi, vagy külföldről befolyásolt szervezettől pénzt kaptak, ezt hozzák nyilvánosságra. Ha a juttatást eltitkolják, akkor veszítsék el megbízatásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik