Belföld

Fekete-Győr: Az MSZP-t a Fidesz pénzeli

Fekete-Győr: Az MSZP-t a Fidesz pénzeli

Így sem megbízni nem tud bennük, sem összefogni nem tud velük a Momentum elnöke. Szerinte Orbán nem menekülhet előle. Az Andorra elleni vereséget pedig nemzeti sporttragédiának tartja.

Fekete-Győr András, Momentum elnöke a VIII. kerületben tartott fórumot. Azzal kezdte, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtésük megmutatta, hogy van remény.

Lehet ezt szexin is csinálni.

Azóta pedig a párt tagjai megállás nélkül járják az országot, hogy felmérjék, milyen állapotban van az ország. Mára nagyjából 1700 tagjuk és száz alapszervezet-képződményük van. Hangsúlyozta, a Momentum nem egy budapesti párt: “Budapest az semmi, az csak egy város, nem elég itt nyerni.” Érdekes, hogy legutóbbi fórumán Gyurcsány Ferenc is utalt rá, a fővárosban győzni fog az ellenzék 2018-ban, Fekete-Győr is így látja.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A politikus azt tapasztalja, hogy “ez a kormány hiába szemezget Putyinnal és Erdogannal, az ország Európa-párti.” Ráadásul nagyon sokat köszönhetünk az uniós pénzeknek, még akkor is – mondta –, ha annak jelentős részét ellopták. Szerinte ezzel együtt a kormány a jövőnket is ellopta, amivel minden magyarnak szégyenérzetet okozott.

Le kell váltanunk őket is és az ellenzéket is. Volt három évtizedük bizonyítani, de nem csináltak semmit. Magyarország újra Kádár-kori tüneteket produkál.

2018-ra a Momentum elnöke ezért nemcsak a kormány leváltását, hanem a rendszerváltás befejezését is ígérte.

Kérdésre válaszolva Fekete-Győr elmondta, a kormányváltást nem más pártokkal foglalkozva képzelik el, szerinte pártjának az emberekkel kell törődnie, a közelgő politikai uborkaszezon még jól is jön nekik, így tudnak a hálózatosodásra koncentrálni. A stratégiájukról annyit árult el, hogy erősen támaszkodnak majd a Facebookra és az aktivistákra, valamint különféle szamizdat kiadványokkal is készülnek a kampányidőszakra.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Szerinte az ősztől a Fidesz és a Jobbik szétszedi egymást, politikai mocsok és sötétség költözik majd Magyarországra. “Nekünk lesz a dolgunk, hogy elhozzuk a fényt.” Egy dolgot azonban nagyon vár, a kampány alatt szívesen vitázna Orbán Viktorral: “Ha sikeresek leszünk, eljön az a pillanat, hogy nem menekülhet tovább.”

A választások előtti összefogásról csak annyit mondott:

Tudjuk, hogy vannak olyan pártok, amelyek a kormány zsebéből élnek. Ilyen az MSZP is. Bennük nem lehet megbízni, velük nem lehet összefogni.

Egy esetleges koalícióra, amivel leválthatnák a Fideszt, de össze kellene fogniuk az MSZP-vel és a Jobbikkal, azt felelte, előfordulhat olyan helyzet, hogy koalíciókényszer lép fel, de ő nincs felhatalmazva arra, hogy erről beszéljen. Ugyanakkor szerinte saját magukat köpnék szembe azzal, ha koalícióra lépnének ezekkel a pártokkal.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ők inkább azzal foglalkoznak, hogy szűk egy év múlva eggyel több szavazatuk legyen, mint a Fidesznek és erre szerinte van is esély, főleg, ha őszre átlépik a lélektani 10 százalékos támogatottságot.

Ha így lesz, elérhető közelségbe kerül a kormányváltás.

(A 24.hu megbízásából készült legutóbbi Republikon-felmérés szerint a párt a pártválasztók körében 4 százalékon áll, a teljes népességen belül 2.)

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha nem lesz győzelem és a párt megreked tíz százalék körül, akkor 1., Fekete-Győr szomorú lesz, 2., folytatják a munkát, aktív ellenzéki pártként készülnek arra, hogy bármikor a Fidesz helyébe léphessenek.

Ebben az esetben el kell kezdenünk építeni egy államot az államban, ugyanis a 2018 utáni Fidesz-világ még a mostaninál is szörnyűbb lenne.

Egy fórumozó kérdésére válaszolva elmondta azt is, mit tartana meg a Fidesz intézkedéseitől. A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását, mást nem nagyon. Az önkormányzati rendszerről azt mondta, nem értenek egyet a centralizációval, sokkal inkább meghonosítanák a menedzserszemléletet a közigazgatásban. “A rendszerszintű problémafelvetés jó volt a Fidesztől, de a megoldás nem.”

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A beszélgetés végén elmesélte egy politikai vágyát is. Polgári konzervatív családban nőtt fel, ahol minden vasárnapi ebédnél elküldétk a francba az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet: “Ez a mentalitás visszafogja Magyarországot, ezt szeretném meghaladni, jó lenne, ha ez a gondolkodás kiveszne a mindennapjainkból.”

*

A fórum után villáminterjút készítettünk Fekete-Győr Andrással.

Mintha az origós akció után kicsit eltűntek volna. Tudatosan?

Minden politikai közösség életében vannak szakaszok, amikor terveznek, mi is ezt csináljuk most. A Nolimpia kampány óta folyamatosan a nyilvánosság előtt voltunk, már nagyon vártuk azt, hogy kicsit gondolkozhassunk, előre tekinthessünk őszre, jövő tavaszra, a 2018-as választásokra.

Min dolgoznak?

Be van tárazva egy csomó akció, de többet nem mondhatok.

Azt mondta, hogy vannak ellenzéki pártok, amelyeket a kormány fizet. Az MSZP-t nevesítette is. Miből gondolja ezt?

Beszélgetett már szocialista politikussal?

Igen. De nekem ezt még nem mondták.

Ha MSZP-taggal, esetleg a vezetőség környezetéből valakivel beszél, meg fogják ezt erősíteni. Nekem ezt nagyon sokan megtették. Az MSZP a Nemzeti Együttműködés Rendszerének részévé vált. De nem csak ők. Akik bemennek a TV2 Mokka című műsorába és ott előadják, hogy mekkora ellenzéki politikusok, anélkül, hogy felhívnák a nézők figyelmét arra, hogy Habony, Vajna és Rogán propagandáját nézik, azok szintén a rendszer részei.

Ha velük nincs is összefogás, Karácsony Gergely nemrég a 24.hu-nak vízionált egy szövetséget a PM, az Együtt, az LMP és a Momentum között.

Az a legnagyobb baj, hogy ez az embereket nem érdekli. Ők azt várják tőlünk, hogy valós és hiteles alternatívát nyújtsunk. De a Momentum egy nyitott közösség, szívesen együtt dolgoznánk Karácsony Gergellyel.

Hátha olvassa ezt. A parlamentbe jutva hogyan viszonyulnának ezekhez a pártokhoz?

Az Országgyűlésben szerintem kötelessége egy pártnak számára fontos ügyek mentén együttműködni, akár a Jobbikkal, akár a Fidesszel, akár az MSZP-vel is. Bárkivel.

Mit szól az andorrai vereséghez?

Nehéz megszólalni. Nemzeti sporttragédia. Főleg az Európa-bajnokság okozta mámor után. Nagyon szeretem a labdarúgást, de itt a magyar sportpolitika szimbolikusan is megbukott. Öntjük bele a pénzt, de nincs utánpótlás-nevelés, nincsenek strukturális elképzelések, csak várjuk, hogy a sült galamb újra berepüljön a szánkba, ahogy az Eb-kijutáskor történt.

Ön szerint távozik Storck?

Sokra tartom, szerintem rossz döntés lenne kirúgni.

*

Augusztus 20-ára nagy politikai akcióval készül a Momentum, október 15-én programot hirdet, még az ősszel megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét és néhány miniszter-jelöltet is, október 23-ára pedig szintén megmozdulást szervez a párt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Olvasói sztorik