Belföld

Eldőlt: visszadobták másodfokra a lúgos támadással vádolt orvos ügyét

Ítéletet hirdetett a Kúria kedden a lúgos támadással vádolt orvos ügyében. Hatályon kívül helyezték a korábbi döntést, B. Krisztián ismét bíróság elé áll másodfokon.

Az egykori budai kórházigazgató bilincsben, két fegyőr kíséretében, “vigyázzállásban” várta a döntést.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A Kúria kritizálta az eljáró bíróságok munkáját és nyomozati hiányosságokat is említett, utóbbi kapcsán azt mondta, ezeket már nem lehet kiküszöbölni. A másodfokon eljáró ítélőtábla kapcsán azt mondta: terjedelmes bizonyítást folytatott le, és helyesen járt el, amikor az elsőfokú ítéletben rögzített tényállást kiegészítette, pontosította, azonban a Kúria szerint

ezt a munkát az ítélőtábla nem vitte következetesen végig, odáig, hogy csakis a vádlott lehetett az elkövető, ezért indokolt az új másodfokú eljárás lefolytatása, ahol ezeket a hiányosságokat ki lehet küszöbölni.
A Kúria felhívta a figyelmet arra, hogy

valószínűségre nem lehet bűnösséget alapozni,

az ítélethez kétséget kizáró bizonyosság kell a bűnösség kérdésében. Ugyan az első- és másodfokú bíróság elegendőnek tartotta az összegyűjtött bizonyítékokat, a Kúria szerint további bizonyításokra van szükség ahhoz, hogy a közvetett bizonyítékok láncolata zárttá váljon és kijelenthető legyen, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el, és rajta kívül más nem követhette el.

A Kúria szerint nem szükséges az egész eljárást lefolytatni, az ítélőtábla el tudja végezni a szükséges feladatokat, ezért csak a másodfokú ítéletet helyezték hatályon kívül. A Kúria iránymutatásokat is adott az ítélőtáblának, hogy mit kell elvégeznie a megismételt eljárásban, például.

  • szembesítenie kell a sértettet és a vádlottat
  • fel kell tárni a szemtanúk elmondásaiban rejlő ellentmondásokat

A Kúria szerint azt is tisztázni kell, hogy a vádlott miért mondta a feleségének,

  • hogy a bűncselekmény elkövetésének napján elfoglaltsága van
  • a kórházban a titkárnőjének viszont miért mondta, hogy később ér be a munkahelyére.

Az ítélőtáblának pedig egyebek mellett azt kell “rendbe tennie”, miért a vádlott jutott a sértett eszébe elsőként, mint lehetséges elkövető.

B. Krisztián előzetes letartóztatásban várja az újabb tárgyalását a tanúk befolyásolásának, megfélemlítésének veszélyére hivatkozva.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az ügyben múlt kedden hangzottak el a perbeszédek. A védelem új eljárást próbált kiharcolni, a vád súlyosabb büntetést. Eszerint előbbi számításai bejöttek, ha nem is kezdődik teljesen elölről az ügy, ismét lesz lehetőségük bizonyítani azt, amit az eljárás kezdete óta állítanak, hogy B. Krisztián ártatlan.

Mint ismert, első fokon a Fővárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta a hivatása gyakorlásától B. Krisztiánt, másodfokon – idén márciusban – pedig a Fővárosi Ítélőtábla kilenc év börtönnel sújtotta és örökre eltiltotta attól, hogy orvos legyen.

Előbbi esetben – egyebek mellett – testi sértés miatt ítélték el a doktort, ám a táblabíróság már életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, így nyílt lehetőség a harmadfokú tárgyalásra. Az volt tehát a kérdés, hogy okozhatott-e közvetlen életveszélyt a támadás. Ennek kapcsán egyébként több szakértőt meghallgattak, még az utolsó pillanatban is visszarendelték őket a bíróságra, amikor már mindenki arra számított, hogy nincs más hátra, csak az ítélethirdetés.

Ezt ezúttal megállapították, ám a férfi emiatt fellebbezhetett és fellebbezett is. Viszont még abban a hónapban előzetes letartóztatásba került.

A brutális támadás még 2013-ban történt, a nőt injekcióval kábította támadója az asszony otthonában, majd ismeretlen eredetű lúgot öntött a nemi szervére, amit aztán szakszerűen lemosott róla. Az áldozat rengeteg műtéten átesett azóta. A tettes igyekezett rablásnak beállítani a történteket, magával vitte a nő néhány holmiját. Az ügy döcögősen jutott el a bíróságig, a nő egykori szeretőjével szemben először megszüntették az eljárást, ám végül mégis vádat emeltek.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik