Belföld

Egészségügy: az orvoskamaránál betelt a pohár

Az egészségügy helyzetéről szóló nyilatkozatot készített a Magyar Orvosi Kamara, ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van, egyúttal intézkedéseket sürget.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az elkészült dokumentum egyik legfontosabb megállapítása, hogy a Magyarországéhoz hasonló körülmények között működő országokban már régen nem mutatható ki semmiféle közvetlen összefüggés a GDP nagysága és az egészségügy finanszírozására fordított hányada között.

Utóbbi mértéke kizárólag politikai döntésen alapul, ennek következtében tehát egy ország költségvetése morális dokumentum is

– olvasható az anyagban.

A deklarációban – amelyet eljuttattak az állami, kormányzati, egyházi, érdekképviseleti vezetőkhöz – egyebek között az áll, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van.

Az egészségügyi ellátórendszer működése és biztonsága a hatalmas tőkeberuházások ellenére sem javul, dolgozói túlterheltsége, az elégtelen bérek miatti elvándorlása már a betegek és a lakosság által is érezhetően romlik.

A dokumentum az állapotromlás okaként nevezi meg, hogy súlyosan elégtelenek a biztonságos működéshez szükséges források, kiszámíthatatlan a működési források biztosítása és az a pénzhiány, amelyet már nem lehet az ország gazdasági helyzetére fogni.

Az orvoskamara szerint alapvető változásra van szükség, ezért fordul a szervezet a döntéshozókhoz.

Egy kisvárosnyi ember halála elkerülhető lenne hatékonyabb népegészségüggyel
Az egyes magyarországi régiók között hatalmas a különbség az egészségügyi ellátás terén.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik