Belföld

Gyurcsány: Orbánnak svájci bankszámlája lehet

Miután a titkosszolgálatok szerint nincsenek terhelő információk a kormányfőről, akit a DK elnöke szerint Moszkva tart sakkban, a Hír TV arra kérte Gyurcsányt, vigye magával a dokumentumokat. Gyurcsány a nemzetbiztonsági bizottság ülésén akarta szembesíteni Orbánt, de az ülésre végül sem ő, sem a miniszterelnök nem ment el.

Hétfő este Gyurcsány Ferencet a Hír TV Egyenesen című műsorában Kálmán Olga arról kérdezte, mit tud, mire a DK elnöke annyit mondott:

sokat.

Gyurcsány nem vitte magával a kért dokumentumokat, mindössze papírzsebkendővel és parkolócédulával a zsebében érkezett.

A DK elnöke megjegyezte, többet tud annál, amit eddig elmondott. Elárulta, hamarosan tévében is bemutatja az állítását igazoló dokumentumokat,  melyeket a közeljövőben tervez megvásárolni. Állítása szerint az eladóval mostanáig kétszer találkozott, az elmúlt időszakban pedig kapott egy üzenetet, amiben megnyugtatta, ne aggódjon, hamarosan jelentkezni fog, de most nincs Magyarországon.

A banki papírok egy európai és egy távol keleti bankhoz köthetőek, a két különálló bankszámla kivonat egyik kedvezményezettje Orbán Viktor, tette hozzá Gyurcsány. A tranzakciók magyar viszonylatban 100 millió és 1 milliárd forint közötti összeg, ami Orbán Viktor kezdeményezettnek lett feladva. Gyurcsány azt állítja,

Orbán Viktornak van vagy volt egy svájci bankszámlája.

A DK elnöke azt állítja, Orbán sok százmillió forintot tárol egy nyugat-európai bankszámlán. Gyurcsány azt állítja, ezeket a számla kivonatokat ő maga is látta.

A szóbeli tájékoztatás az ügyről korábban az oroszoktól érkezett, azt, hogy Putyin érintett-e a kérdésben, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A forrást már korábban is hitelesnek találta. A közvetítővel (akinek elmondása szerint orosz akcentusa volt) eddig kétszer találkozott, az ő papírja csak megerősítették az orosz politikustól származó információit.

Gyurcsány szerint sok pénzt kérnek a dokumentumért, de ha csak a pénzről van szó, az nem fogja megakadályozni, mert

a hazája bármit megér számára.

Ha a papírok a kezében lesznek, bankkal tervezi őket hitelesíteni. A pénz feladói között Gyurcsány szerint nincs nemzetközileg ismert személy, a pénzek pedig nem Magyarországról küldött pénzek.

Orbán bankszámlájának kivonatait látta, illetve olyan papírokat, amiken a végső kedvezményezett Orbán.

A bankszámla tulaja a DK elnöke szerint nem magyar, az pedig, hogy megkapja-e a papírokat, nem rajta múlik. A dokumentumokat azért akarja nyilvánosságra hozni, mert félt, hogy később azt hitték volna, hogy Orbán kollaboránsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik