Belföld

Gulyás Márton: Orbán elvesztette a gyeplőt, hétről hétre evickél

Gulyás Márton aktivista, akit a Sándor-palota előtti festékdobálásért ítéltek közmunkára, interjút adott a Magyar Narancsnak.

Kiderült, hogy a Fidesz sokkal szervezetlenebb és felkészületlenebb annál, amit gondolni szoktunk róla. Nemhogy a tőlük kvázi függetlenül formát öltő elégedetlenség kezelésére nincs átfogó stratégiájuk, azt sem tudják, hogyan kellene végigvinni a maguk által a társadalomra oktrojált intézkedéseket”

– mondta Gulyás. Szerinte a Fidesz semmivel nem áll jobban a baloldalnál, az egyetlen előnyük a végtelen erőforrás-mennyiség, ami lehetővé teszi, hogy bármennyit hibázzanak, mert látszólag mindig van lehetőségük a korrekcióra.

Orbán Viktor szerinte rosszul van attól, ha akár csak egy napig is kikerül a kezéből a gyeplő, amit most már hetek óta nem képes szorosan tartani.

Orbán Viktort nem tekintem szuverén tényezőnek, naponta ad interjúkat annak érdekében, hogy uralni tudja a közbeszédet, ehhez egyre erősebb állításokra van szükség. (…) Orbán hétről hétre evickélő politikai szereplő, aki rég elvesztette azt a késztetését, hogy a társadalom egésze számára kínáljon politikai valóságot és víziót.”

Gulyás nem gondolkodik pártalapításon vagy formális politikai szerepvállaláson, mert a Youtube-ban több potenciált lát. Szerinte már a mozgalomszervezés is hiányt tölt be. Választ adott arra is, miért dobálta meg a Sándor-palotát.

A festékdobálós akciót azért csináltam, mert nemcsak megengedhetőnek, de szükségesnek is tartottam a véleménynyilvánítás ezen formáját, hogy megmutassam, vannak még békés, erőszakmentes eszközök a kezünkben. Amikor elindultam a flakonnal, sima szabálysértési eljárásra számítottam, hogy ebből ekkora ügy lett, az a hatalom végletes retrográdságáról és beszartságáról árulkodik.

Gulyás szerint azért kell megváltoztatni a választási rendszert, mert ma egy új politikai formáció azonnal alkudozásba kényszerül.

Lehetővé kell tenni, hogy mindenki a maga legtisztább formájában is a szavazataihoz mérten kapjon mandátumokat.

Szerinte az ugyanis elképzelhetetlen, hogy a szocialistáktól a Jobbikig létrejöjjön egy technikai koalíció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik