Belföld

Százezer magyar titkolja, hogy gyógyíthatatlan beteg

A 15 évesnél idősebb magyar lakosság 1,34 százaléka szerencsejáték-függő, és a fiatal generáció (a 15 és 18 közöttiek) csaknem 40 százaléka játszik valamilyen szerencsejátékot – derült ki a Szerencsejáték Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai karának 2015-ben készült 4000 fős kutatásából.

Ez azt jelenti, hogy több mint 110 ezer embernek vált irányíthatatlanná az élete a szerencsejáték miatt.

Ez csak egy becslés, más tanulmányok szerint a játékfüggők száma akár a kétszázezret is elérheti.

A játékfüggőség krónikus, gyógyíthatatlan, életen át tartó betegség. Aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy meddig és mennyiért szabad folytatnia. A problémás szerencsejátékos önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Akkortól tekintenek betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, és rombolja a családi kapcsolatokat.

Frankó András pszichológus a cukorbetegséghez hasonlítja, mondván,

a cukorbeteg hiába nem eszik cukrot, attól még beteg marad.

Igaz, a szerencsejátékos a legtöbbször tökéletesen tudja titkolni, takargatni, hogy függő, ellentétben az alkoholistákkal. Egy árokban fetrengő részegen látszik, hogy ivott, míg a játékfüggő a kaszinó ajtajában is azt mondhatja, hogy egy barátjához ugrott be beszélgetni. Ezzel persze önmagukat is becsapják, úgy érzik, kontroll alatt tartják a cselekedeteiket, miközben eluralkodik rajtuk a szenvedély, amire mindenük rámehet.

Ráadásul ha egy játékfüggő tíz év szünet után visszatér, fél óra után ugyanott folytatja, ahol anno abbahagyta.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Nem veszik elég komolyan

A magyar adóhatóság két éve listát vezet a sérülékeny játékosokról, de Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint nulla hatékonysággal.

Mint mondta, a rendszerbe azok kerülnek be, akiket valamilyen okból, például pénzmosás miatt kitiltottak a játéktermekből vagy játékszenvedélyük miatt csak korlátozottan játszhatnak, de ennek semmi értelme.

Álokoskodás az egész. Ausztriában a személyazonosító okmányokat bekötötték az adóhatósághoz, és mindenki a fizetésének egy bizonyos százalékát játszhatja el, utána korlátozzák. Ez egy akceptálható megoldás

– mondta Schreiber.

Megjegyezte, a Magyarországon jelenleg üzemelő kaszinók sehogy sem járulnak hozzá a játékszenvedély kezelési költségéhez, holott a játékgépek betiltása előtt a szakmában működő vállalkozók alapítvány hoztak létre a játékbetegek segítésére. Orvosokat alkalmaztak, kutatásokat végeztek és a szenvedélybetegek alaptulajdonságait keresték. Szerinte

szervezetet kell alapítani, az összes többi hazugság.

Lenne kitől segítségét kérni

A függőséget nem a tét összege határozza meg: valakinek ezer, másnak egymillió forint jelenti a gondot.

Magyarországon nagyjából tíz segélyszervezet foglalkozik játékfüggők kezelésével, de sajnos jelenleg nincs is többre szükség. Kevesen jutnak el odáig, hogy segítséget kérjenek, és általában a családtagok emelik fel a kagylót végső elkeseredettségükben. A hozzátartozók jobban szenvednek, félnek az anyagi veszteségektől, aggódnak szerettük egészségügyi állapotáért.

Hová forduljon, ha baj van?

  • Hívja az ELTE Szerencsejátékos Segélyvonalát: 06-1-411-6778
  • Telefonáljon és a Dr. Info ügyfélszolgálata útbaigazítja Önt: 06-40-374-636
  • Kérdezze e-mailben a témában jártas addiktológust, Demetrovics Zsoltot: segitaszakember@eski.hu
  • Keresse a Névtelen Szerencsejátékosok közösségét: 06-20-462-83-04
  • Tájékozódjon a maradjonjatek.hu-n.

Az Anonim Alkoholisták csoportjához hasonlóan működik a Névtelen Szerencsejátékosok (Gamblers Anonymous) közössége. Sokan ezt tartják a legsikeresebb gyógyulási formának, mert a betegek hozzájuk hasonló sorsú emberekkel oszthatják meg érzéseiket. Egy pszichológus, lehet bármilyen felkészült, ha nem élte át a játékfüggőséget, hitelességét veszti.

Hetente, kéthetente gyűléseket szerveznek. Csak az beszél, aki szeretne, reagálni pedig tilos mások történetére. A névtelen szerencsejátékosoknak megközelítőleg 1200 regisztrált tagjuk van, de közülük mindössze 150-en járnak el rendszeresen a találkozókra.

Felhívtuk a szervezet ügyeletesét, a telefont egy középkorú férfi vett fel, nevezzük Ádámnak. Kérdésünkre elmondta, átlagosan hetente két-három alkalommal keresik meg őket.

Férj, anyuka és testvér is könyörgött már azonnali segítségért. Két konkrét példát is említett.

Egy 73 éves asszony a 40 éves házasságát kaparta szét sorsjegyekkel három hónap alatt. A férje teljesen elvesztette irányába a bizalmat. Egy tizenéves gyerek pedig a barátaival leszerelte a gázkazánt, amíg a szülők nem voltak otthon, majd elvitték a MÉH-telepre, a pénzt meg eljátszották a kaszinóban

– mesélte tapasztalataikat Ádám.

Megkérdeztünk más szervezeteket is, milyen gyakran fordulnak hozzájuk a függők. A legtöbb helyről azt a választ kaptuk, hogy jó, ha háromhavonta jelentkezik valaki.

Megfelelő kompetencia kell, nem prevenció

Két évtizede még ahhoz, hogy valakinél kialakuljon a függőség, legalább a legközelebbi lottózóba vagy kocsmába el kellett mennie, hogy kitöltsön egy szelvényét vagy bedobálja az aprót a nyerőgépbe. Akkoriban többen is jártak kezelésre.

Ma már sokkal egyszerűbb a helyzet, elég bekapcsolni a számítógépet vagy az okostelefont, regisztrálni egy oldalon, és kezdődhet a játék a négy fal között, rejtve mindenki elől. A gyerekek különösen veszélyeztetettek.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A 24.hu megkeresésére a Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatott, a felelős játékszervezés jegyében számtalan intézkedést hoznak a játékfüggőség elkerülése érdekében.

2012 végén elindítottuk játékfüggőségi prevenciós programunkat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve életre hívott Játék Határokkal programot, amit a felső tagozatos és középiskolás gyerekek számára közösen dolgoztunk ki. A résztvevőket arra készítjük fel, hogy tisztában legyenek a játékfüggőség veszélyeivel, tudatosabban tekintsenek a szerencsejátékra, ha majd a 18. évüket betöltve, legálisan is részt vehetnek benne. A program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és mérhető eredményeket ért el a megelőzésben és a kezelésben egyaránt.

A 2016-ban befejeződött tanévben Kelet-Magyarország öt településének (Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű, Olaszliszka) tíz iskolájában voltak jelen, és a program folytatódik.

A programban a prevenciót a tematikus osztályfőnöki órák, klubfoglalkozások és kortársképzések jelentik, amelyeken a játékfüggőség és a szabadidő tartalmas eltöltésének témakörét járják körül. A foglalkozások során a szakemberek játékos feladatokkal késztetik gondolkodásra a gyerekeket, amelyek hatására később tudatosabban állhatnak a játékhoz. Megtanulják, hogy van olyan játék, ami az ügyességen, de olyan is, ami kizárólag a szerencsén múlik. Ez azért fontos, mert a függők gyakori érve, hogy visszanyerik, amit elvesztettek, csak jobban oda fel kell figyelniük.

Azt viszont, hogy az állami vállalatnál mit értenek mérhető eredmények alatt, nem tudni, ugyanis erre irányuló kutatást legutóbb 2015-ben végeztek. Arról nem is beszélve, hogy a cég tájékoztató honlapján a legfrissebb cikk 2016. áprilisi.

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint a prevenció helyett amúgy is az egészségfejlesztésre kellene helyezni a hangsúlyt.

Frankó András úgy látja, hogy nem érdemes speciálisan a játékszenvedélyre koncentrálni, a játékfüggők nagy része ugyanis alkoholista és/vagy drogfüggő is egyben. Megfelelő társadalmi és szülői kompetenciára van szükség a probléma kezelésére.

A Szerencsejáték Zrt. 2010 óta együttműködik az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK), illetve annak jogelődjeivel, aminek következményeként a szervezet honlapjáról elérhető a játékfüggőségi aloldal, valamint a Dr.Info szolgáltatás. Egy hónappal ezelőtt elküldtük kérdéseinket az ÁEEK kommunikációs osztályának is, ám többszöri kérésünkre sem válaszoltak.

A Szerencsejáték Zrt. tevékenységével a függők jelentős része is elégedetlen. Információink szerint prevenciós eseményeiken többször elhangzott már, hogy az általuk forgalmazott játékok nem okoznak függőséget, ami az érintetteknél kiverte a biztosítékot.

 A témával kapcsolatos további cikkeinket hamarosan olvashatja a 24.hu-n.
A kormány online fogadóirodák ellen indított háborújáról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik