Belföld

Ne akarjon a magyar hegyekbe menni – Havazás és közutak

Több úton is korlátozzák a járműforgalmat a Mátrában, Bakonyban és Bükkben, a 82-es főutat le is kellett zárni.

Szerdán nagy mennyiségű hó, illetve havas eső hullott, a faágakon felhalmozódott hó és jég következtében faágak szakadtak le és több fa kidőlt, eltorlaszolva mellékutakat és veszélyeztetve a közlekedést.

Noskó Zsolt elmondta, Szuha és Mátraalmás között, valamint Mátrakeresztes közelében több mellékutat teljes szélességében lezártak. Közölte, az időjárási előrejelzések szerint az esti és éjszakai órákban is csapadék és lehűlés, valamint erős szél várható a térségben, ami további balesetveszélyt jelent.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális közlekedési helyzetről, járműveikkel fokozott óvatossággal közlekedjenek, a mindenkori út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket, továbbá a hegyi utakon csak téli gumival, hólánccal felszerelt gépkocsival közlekedjenek

– mondta Noskó Zsolt.

A rendőrség és a helyi polgárőrök megerősített létszámmal, 24 órás szolgálatot látnak el az érintett területeken, és szükség esetén segítséget nyújtanak az ott élőknek.

Bakony

Az időjárási viszonyok romlása miatt lezárta a rendőrség a 82-es főutat Zirc és Bakonyszentkirály között szerda este – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. Orosz Katalin elmondta: a hó miatt az út fölé hajló ágak leszakadása veszélyezteti a közlekedést, ezért szerda este 8 óra előtt teljes szélességében lezárták a főutat. A forgalmat a rendőrség Dudar és Réde irányába tereli.

A Bakonyban a rendőrség szerda délután korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik közlekedését a 82-es főúton Zirc és Nyúl, valamint a 83-as főúton, Városlőd, Farkasgyepű és Bakonyjákó térségében.

Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: szerda délután Városlőd térségében menetrend szerinti autóbusz és személyautó ütközött, mindkét jármű árokba csúszott. A szóvivő tájékoztatása szerint a buszon utazók közül senki sem sérült meg, mentesítő járattal utaztak tovább, de a személyautó vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ugyanebben az időben Csesznek térségében két tehergépkocsi akadt el a 82-es főúton, ahol a tűzoltók beavatkozását a rossz útviszonyok miatt feltorlódott járművek is nehezítették.

Vas megye

Fákat döntött az útra, elektromos vezetéket rongált meg a viharos erejű szél Vas megyében szerdán – közölte honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a megye több településén viharkárokhoz vonultak a tűzoltók, akiknek utakra dőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk, amelyek több helyen is akadályozták a közlekedést vagy éppen villanyvezetéket, távközlési kábeleket rongáltak meg.

Hozzátették: Szombathelyen a szél leszakított egy közlekedési lámpát, egy tízemeletes lakóház füstelvezető rendszerének megrongálódott alkatrésze pedig veszélyeztette az épület melletti gyalogosforgalmat.

Borsod-Abaúj-Zemplán megye

Borsodban is gondot okozott a rendkívüli időjárás, a Bükkben fák dőltek az útra, ezért több utat lezártak a forgalom elől. Szabó Csilla, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte,

lezárták a bánkúti elágazás és Mályinka közötti útszakaszt, miként az ómassai elágazás és Mályinka közötti utat, a répáshutai elágazás és a megyehatár között utat.

Ugyancsak nem lehet közlekedni az útra dőlt fák miatt a megyehatár és a lillafüredi 5-ös busz végállomása között, ahogy a Bükkszentlászló és Hollóstető közötti út egy szakaszán sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik