Belföld

Manipulált egy gyönyörűt a Tények

Felhasználtak egy gifet azért, hogy sorosozzanak egyet, de megint nem sikerült betartani a szakmai minimumot sem.

Nagyon nehéz követni a TV2 szakmaiatlanságból vagy rosszindulatból elkövetett hibáinak sorát, de a Hvg.hu ezúttal is hozzáadott egyet a kövér listához. Kiderült, hogy egy olyan gif-képet használt fel a Tényeg c. bűnügyi- és propagandaműsoruk, ami az adott riportjukkal ellentétes célra készült.

Szűcs Krisztina adatvizualizáció tervező készítette a Párhuzamos valóság nevű gif-et, amin az látható, hogyan hallgatja el a pártállami média a CEU-val, Sorossal, a civilekkel, tüntetésekkel és Gulyás Mártonékkal foglalkozó híreket, illetve hogyan ír erről a még független sajtó (kormányzati szóval: balliberálisok).

Nos, a TV2 fogta, és lenyisszantotta a gif egy részét úgy, hogy a műsorvezető Andor Éva mellett csak az Index és a 444 része látszódjon. Ezzel azt akarták bemutatni, mennyire nem szakmai e lapok munkája.

A történetben külön kínos, hogy Szűcs szerint a TV2 nem kért tőle engedélyt a felhasználásra, sőt a szerzői jogra fittyet hányva meg sem jelölték mint alkotót. A gif létrehozója szerint ráadásul a manipulációval

teljesen megváltoztatták az eredeti üzenetét.

Nem csoda már, hogy mindenki menekül a csatornától, aki tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik