Belföld

Röszkén tüntet Gulyás Márton, Bakondi máris leleplezte az összeesküvést

Tüntetésbe kezdtek több mint nyolcvanan szombat délután Röszkén. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az MTI-nek azt mondta: a "Soros-szervezet" emberei szervezett szállítással érkeztek a helyszínre.

Bakondi György közlése a Csongrád megyei településen, a Szent Antal téren nagyjából 85 ember gyűlt össze szombat délután. Szervezetten, buszokkal, autókkal érkeztek a helyszínre. Köztük vannak szerbek, olaszok, németek, spanyolok. A résztvevők 60-70 százaléka külföldi. Mellettük vannak ismertebb magyarok is, mint Juhász Péter (az Együtt elnöke), Gulyás Márton – a héten 300 nap közmunkára ítélt aktivista – és Schilling Árpád rendező.

A belbiztonsági főtanácsadó elmondta, hogy a tüntetők röpcédulékat osztogatnak, “Nem kell határ”, “Nem kell börtön” feliratokkal. A tüntetés célja, hogy ne legyenek határok, ne legyen védekezés, mindenki korlátozás nélkül juthasson be az Európai Unió területére – fogalmazott Bakondi György, aki úgy tudja, a demonstrálók azt tervezik, hogy Röszkéről a határ érintésével a tranzitzónához mennek.

Bakondi György kiemelte: a térségben megfelelő létszámú rendőri erő tartózkodik, akik minden provokáció ellenére, minden helyzetben fenn fogják tartani az államhatár védelmét.

UPDATE: a MigSzol tüntet Röszkén

 A MigSzol közleménye emlékeztet: Áder János március 15-én aláírta a törvénymódosítást, miszerint minden menekültstátuszért folyamodó embert a szerb-magyar határon felállított konténertáborba küldenek, azokat is, akik már szabadon élhetnek Magyarország területén. A MigSzol menekülteket segítő civil szervezet tüntetést szervezett azért, hogy felhívja a figyelmet az embertelen bánásmódra, és a menekültstátuszért folyamodók rendszerszintű kitoloncolására.
A röszkei tüntetést a Migráns Szolidaritás Csoport nyitotta meg. A szervezet kiáll a CEU mellett ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem nem az első áldozata a Fidesz politikájának. Löszkei Tamás helyi plébános szerint, ha egy társadalom lemond jogairól és a politika feletti kontrollról, az a társadalom gyenge lesz és kiszolgáltatott. Schilling Árpád rendező többszörösen bocsánatot kért, azért hogy Magyarországon megtörténhetnek ilyen események. Kiemelte, hogy nehéz most magyarnak lenni, és az, ami most történik, Orbán Viktornak köszönhető. Elsősorban a miniszterelnököt illeti a szégyen, azonban Áder Jánost, Pintér Sándort és Nógrádi Györgyöt is a felelősök közé sorolta. Hozzátette: sosem késő szembenézni a rossz cselekedetekkel, és mindig van lehetőség változtatni a hozzáálláson. A beszédek után a jelenlévők a kerítéshez vonultak, ahol dobok kíséretében folytatódott a demonstráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik