Belföld
Bánffyhunyad, 2013. június 1.
Cigánypalotának nevezett ház az erdélyi Bánffyhunyadon 2013. június 1-jén. A városban található közel harminc palotaszerű épületet nagyrészt 1989 után építették a helyi roma családok, főleg az egymás közötti rivalizálás miatt. A többnyire engedély nélkül épült, 2-3 emeletes, 15-20 szobás palotákban nincsen víz és villany, a legtöbbje lakatlan.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hétfőn egyszerüsítheti a kormány a 300 négyzetméter feletti lakóépületek építési engedélyét

24.hu
24.hu

2017. 03. 19. 08:01

Korábban a témában:

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A Ház hétfőn kezdhet vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát.

Az Orbán-kormány két minisztere, Lázár János és Semjén Zsolt hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami leszámolna az önkényuralmi jelképek úgymond lopakodó visszahozásával.

A javaslat szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot vagy ötágú vörös csillagot haszonszerzés céljából felhasznál, megjelenít, vagy ezekkel ellátott árut/szolgáltatást értékesít,

akár két év börtönre is ítélhetik.

A kormány teljesen rászállt a Heinekenre, erről itt, és itt is bővebben írtunk.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődhet, majd az interpellációk hangozhatnak el két órában, amelyeket az azonnali kérdések és válaszok órája követhet.

A képviselők az első ülésnap végén kezdhetik tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

A Ház a szokásainak megfelelően kedden tartja határozathozatalait, ekkor dönthetnek például arról a kormányzati előterjesztésről, amely

bizonyos esetekben a 300 négyzetméter feletti lakóépületek esetében is egyszerűsítené az építési engedélyeztetést.

A szavazásokat követően négy javaslat általános vitáját tervezik. Egyebek mellett terítékre kerülhet az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvényt módosító indítvány is, amely ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt.

A javaslatot egyéni képviselői indítványként kedden nyújtotta be Semjén Zsolt (KDNP), Lázár János (Fidesz) és Halász János (Fidesz), valamint négy MSZP-s politikus, Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István, a szocialisták azonban pénteken visszavonták támogatásukat. Az indoklás szerint “ami szakmailag indokolt volt, az politikailag tarthatatlanná vált”. Az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel – fogalmaztak.

Az Országgyűlés a következő hétfőn fejezi be ülését, akkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a kormány kezdeményezésére négyórás politikai vitát is tarthatnak a 2014-2020. közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról.

(mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.