Belföld

Meghalt Kertész Imre

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor budapesti otthonában érte a halál – tájékoztatta csütörtökön a Magvető Könyvkiadó az MTI-t. Az író-műfordító az elmúlt hónapokban betegen is részt vett az 1991-2001 közötti naplóbejegyzéseket tartalmazó A néző című utolsó könyve sajtó alá rendezésében. Kertész Imrét a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten, 14 éves korában megjárta Auschwitzot, majd Buchenwaldot, ahonnan 1945-ben tért haza. A koncentrációs táborok és a náci ideológia borzalmairól szóló könyve, a Sorstalanság 1975-ben jelent meg először a budapesti Szépirodalmi Kiadónál, miután korábban a Kádár-kori esztétika nevében a Magvető kiadó visszautasította a kéziratot. A Svéd Királyi Akadémia 2002. október 10-én Nobel-díjjal ismerte el munkásságát.

A Sorstalanságból készült filmhez Kertész Imre írta a forgatókönyvet. 2009-ben nyilatkozott egy párizsi lapnak, amelyben elmondta, hogy Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Műveit számos nyelvre lefordították, németül összegyűjtött művei a Rowohlt kiadó gondozásában jelennek meg, angolul a Random House, franciául pedig az Actes Sud adja ki.

Galéria
Stockholm, 2002. december 10. Kertész Imre átvette az irodalmi Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a stockholmi hangversenyteremben. Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

1998 óta a darmstadti Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, 2001-től a német Pour le Mérite rendjel tulajdonosa. 2000 májusában Herder-díjjal, novemberben a Die Welt irodalmi díjával tüntették ki. 2002-ben Budapest díszpolgárává avatták. 2005. március 10-én a Sorbonne díszdoktori címét vehette át. 2007-ben a Magyar Kultúra Nagykövete. 2009-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Főbb művei:

  • Sorstalanság (1975),
  • Kaddis a meg nem született gyermekért (1990),
  • Gályanapló (1992), K. dosszié (2006),
  • Mentés másként (a szerző 2001 és 2003 között írt naplója; 2011),
  • A végső kocsma (2014).

Kertész Imre az első magyar író, akit Nobel-díjjal ismertek el.

A legnagyobbak egyike, emlékezik a politika

Meghalt Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, a legnagyobbak egyike. A kevesek által túlélhető, a betokosodott fájdalom és talán soha ki nem beszélhető őrület, a Holokauszt egyik legfelkavaróbb emlékeztetője és ábrázolója. Írói pályafutásában a mai korral hol metszően kritikus, hol magyarázatot, értelmet kereső ember ment el. Béke veled Kertész Imre, írta Gyurcsány Ferenc.

„Az Együtt politikai közössége részvétét nyilvánítja Kertész Imre halála miatt, családtagjainak sok erőt kívánunk a tragédia elviseléséhez!

Kertész Imrével a kortárs európai és magyar irodalom egyik legnagyobb alakja távozott közülünk, halálával az egyetemes és a magyar kultúrát óriási veszteség érte. Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat, írta a párt közleményében.

Ennél azonban többet is tett: hozzájárult a huszadik század egyik legnagyobb sorstragédiája, a holokauszt feldolgozásához, a vészkorszak utáni újrakezdéshez, ahhoz, hogy az európaiak újra békében éljenek egymással, és többé ne forduljanak egymás ellen. A békét és a megbocsátást hirdette, amelyek az emberi nem talán legfontosabb értékei.

Olyan művészi és emberi örökséget hagyott hátra, amely emlékét kitörölhetetlenné teszi nemcsak az irodalomtörténetből, de az egész nyugati civilizáció történelméből.

Nyugodjék békében!”

Ez a sors én vagyok, gondoltam. El merészeltem-e képzelni valaha is az életét? Ehhez túl gyáva vagyok. Egy bizonyos értelemben meghaladná az erőmet: vagy összeroppannék, vagy cinikussá kellene válnom. Bűneim megválthatatlanok. Ha elég soká élünk, alkalmatlanná válunk a megváltás számára; ha ezt a kort is túléljük, egyszerre mégiscsak megtaláljuk – vagy ránk talál. Idézet Kertész Imre utolsó könyvéből (A néző – Feljegyzések 1991–2001). Nyugodjék békében.

Így emlékezik Balog emberminiszter.

Fájdalommal vettem tudomásul Kertész Imre halálhírét. A Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Kertész Imrét, aki 2002-ben lett Budapest díszpolgára, a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Így pedig Tarlós István.

Navracsics Tibor a Twitteren köszönt el:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik