Belföld

Elismerően csettint a minisztérium, hazacsábítottak néhány fiatalt

varga mihály (Array)
varga mihály (Array)

Nem szabad eljutni odáig, hogy a gazdasági növekedés gátját képezze a szakképzett munkaerő hiánya, hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter Székesfehérváron, ahol a Gyere haza fiatal program keretében ünnepélyes munkaszerződés-kötésre is sor került.

Minderről sajtóközleményt is kaptunk, kénytelenek vagyunk szó szerint idézni belőle:

„A Gyere haza, fiatal-program segítségével az elsők között hazatért Sie Gábor több mint 2 londoni év után döntött úgy, hogy a támogatást elfogadva itthon alapozza meg jövőjét” – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd úgy folytatják: „Nemcsak Magyarországnak van szüksége a fiatalokra, hanem a külföldön élők jelentős része is haza szeretne térni.”

A programban eddig 51 olyan vállalattal kötöttek együttműködési megállapodást, amely vállalta, hogy munkahelyet biztosít a hazatérők számára. Az állásinterjúkon való részvételt segíti az oda-vissza útra szóló repülőjegy biztosítása is. Varga Mihály annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a gazdaság két éve tartó folyamatos és kiegyensúlyozott fejlődése egyre több embernek – így a külföldről hazatérők számára is – hosszú távon nyújt biztonságos megélhetést és tartalmas jövőképet.

Nemrég írtuk meg a programról, hogy az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t nem tartják korrektnek, hogy bő egy hónap után sikertelennek próbálják bélyegezni a programot, arra hivatkozva, hogy nem oldott meg egy negyedszázados problémát, ugyanis szerintük a KSH adatai szerint 350 ezer olyan kivándorolt magyar él a világban, akik 1989 után hagyták el Magyarországot.

„A programra eddig közel 900 fő regisztrálta magát, számuk naponta növekszik. Ilyen rövid idő alatt ezt komoly sikernek gondoljuk, hiszen a részvételhez komoly egzisztenciális döntéseket kell meghozni. (Feltételezhető, hogy korábban a kivándorlásról szóló döntést sem egy hónap alatt hozták meg az érintettek.) Közel egyharmaduk egyelőre nem felel meg a program formai követelményeinek, mert nem az Egyesült Királyságból, hanem más országokból regisztráltak. Az ő programba vonásuk egy későbbi programkibővítés esetén lehetséges.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik