Belföld

„Az ellenzéki pártok hecckampányt csináltak egy súlyos problémáról”

Kovács Zoltán (Array)
Kovács Zoltán (Array)

Ezt állítja Kovács Zoltán kormányszóvivő, miközben szerinte nemzetközi szervezetek is azt állítják, ez egy súlyos, egyre súlyosbodó probléma, amelyre tartalmi választ kell adni.

Kapcsolódó cikkek

A kormányszóvivő az m1 reggeli műsorában kiemelte: a politikai erők Európa-szerte azt mondják, hogy a bevándorlási helyzetet rendbe kell tenni, a magyarországi ellenzéki pártok viszont valójában nem mondanak semmit.

Kovács Zoltán kiemelte: nem a magyar kormány csinált ügyet ebből a kérdésből. A menekültügyi jelentések szerint ebben a pillanatban is több millió ember van úton – leginkább Európa felé. Az Európai Unió különböző szervezetei abszolút számok alapján is kimutatták, hogy Magyarország az első öt leginkább érintett európai állam között van, az ezer emberre, illetve a GDP-re vetített terheket illetően is. Továbbá az ENSZ menekültügyi szervezete is azt mondja, hogy a világ csaknem háromszáz országa közül Magyarország az első tízben van – ismertette.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az első öt hónapban több mint 53 ezren érkeztek illegálisan Magyarországra, ők nagy többségükben visszaélnek a rendelkezésükre álló jogi keretekkel, amelyeket Magyarország és az Európai Unió ad.

Mindezek nyomán kezdeményezett a kormány nemzeti konzultációt a bevándorlás kérdéseiről – mondta Kovács Zoltán, hozzátéve: mostanáig több mint 550 ezer kérdőív érkezett vissza. A feldolgozott válaszok alapján pedig az emberek többsége, 75-80, akár 90 százalékban egyértelműbb, keményebb, határozottabb eljárást vár az illegális bevándorlókkal szemben.

Az m1 műsorában a kormányszóvivő gyógyulást kívánt Kádár Sándor őrnagynak, a szerdán meghibásodott Gripen megsérült pilótájának, aki – emelte ki – “példamutatóan cselekedett”.

Kovács Zoltán elmondta, hogy a jövő szerdai kormányülésre várják a honvédelmi miniszter jelentését az elmúlt egy hónap során történt Gripen-balesetekről. A jelentésből ki kell derülnie annak, hogy a két baleset között van-e összefüggés, továbbá hogy ezek veszélyeztetik-e Magyarország, illetve a későbbi vállalások, köztük a Baltikum légterének védelmét – jelezte a kormányszóvivő, hozzátéve, jelenleg úgy látják, hogy ennek veszélye nem áll fenn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik