Belföld

Plakátháború: “Még az is lehet, hogy elfogadnánk Simicska segítségét”

plakat(2)(210x140).jpg (Array)
plakat(2)(210x140).jpg (Array)

Kovács Gergőt, a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a hihetetlenül sikeres ellenplakátkampányról kérdeztük. Simicskától a melegekig jutottunk.

Kapcsolódó cikkek

Villámgyors sikert aratott a Magyar Kétfarfú Kutya Párt (MKKP) és a Vastagbőr blog közös akciója: a kutyaharapást szőrével gyógyítanák, tehát a kormány a bevándorlókat magyarul, tegeződve megszólító plakátkampányára szintén plakátokkal reagálnának. 

A kezdeményezés alig két napja indult és máris úgy tűnik, nem is kell két hétig adományokat gyűjteniük. A korábban kitűzött célt az 50 plakáthely egy hónapi bérleti díjára elegendő 3 millió forintot olyan gyorsan túlszárnyalták, hogy szinte pislogni sem volt idejük. Jelenleg 9 millió forint van a számlájukon. A szervezők jó előre közölték: “A plakátokat terveink szerint a kormánnyal hónapok óta harcban álló Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Zrt.-től fogjuk kibérelni, mert a másik lehetőség az ESMA-cégcsoport, ami a kormánykedvenc Garancsi István érdekeltsége, akinek egy vasat sem adunk önként.”

Kovács Gergővel, az MKKP elnökével kivételesen komolyabb hangnemben beszélgettünk. Higgyék el, nekünk is fura volt.

Hír24: Ha Simicska Lajos kedvezményes áron tenné ki az MKKP ellenplakátjait, elfogadnátok a segítségét?

K.G.: Ezen még nem gondolkodtam, igazából az is lehet, hogy ő küld kisebb összegeket. (nevet) Lehetséges. Eleve plakátozni is azért tudunk, mert ők összevesztek. Egy évvel ezelőtt semmilyen kormánykritikus plakátot nem tudtunk volna kihelyezni.

Már biztos, hogy a Publimontnál van kapacitás és akarat az üzletre?

Egy hete kértünk árajánlatot, úgy számoltunk, hogy 3 millió forint 55 óriásplakátra elég. Piaci árat kínáltak, de egyelőre még nincs semmilyen megállapodás.

Korábban azt mondtad, kisebb összegekből gyűlt össze az akkor még 6 millió forint. Volt olyan, akinek gond volt, hogy csak 150 ezer forintig segíthet titeket?

Összesen körülbelül 800 ember utalt nekünk, egy személy volt, aki 150 ezer forint körül adományozott. Az átlagos adomány 10 ezer forint körül van.

Egy blogbejegyzésben azt írjátok: Simicskának adtok pénzt, Garancsi viszont egy forintot sem kap tőletek. Simicska kevésbé oligarcha, mint Garancsi? 

Nem, ez az ez egyetlen lehetőség, hogy plakátolhassunk.

Más ügyek miatt is adománygyűjtésbe fognátok?

Lehet, vannak ennél értelmesebb célok is. Eddig sohasem gyűjtöttem pénzt semmire, most kipróbáltuk és meglepően jól működik.

Kritikák érkeztek? Ha egy szervezet valamire pénzt kér, ott megjelennek a viharfelhők is.

Kommentben érkeztek kritikák, volt aki azt nehezményezte, hogy ennyi pénzt ilyesmire költünk el. Erre kértünk, erre adták az emberek, ha akarnánk se adhatnánk oda az éhező gyerekeknek a felét, mert nem volna korrekt.

Miért éppen most szakadt el a cérna?

Nekem nem is igazán az tett be, hogy a menekültekről mit mond a kormány. Ez az ügy nem is a menekültekről szól, hanem arról, hogy a kormány folyamatosan olyan csoportokat keres, akiket utálni lehet, és igyekszik is megutáltatni őket az emberekkel. Ez káros egész Magyarországnak, a társadalmi szolidaritás így is romokban hever. Úgy gondoltuk, megmutatjuk: mi nem így gondolkodunk, és nem szívesen hallgatjuk az ilyen üzeneteket.

Mi lesz, ha a ti plakátjaitokat is megrongálják? Rohantok a rendőrségre?

Nem kell, mert úgy tűnik, hogy a rendőrség automatikusan nagyon komolyan veszi a plakátrongálást. Nem, nem mennénk. De szerintem azokat nem is tépkednék le, mert nem lesznek idegesítőek.

A közbeszédet ma a bevándorlók és a melegek ügye tematizálja. Az előbbire van válaszotok, a homoszexuálisok ügyét is felkaroljátok?

Egyelőre nem készültünk semmivel.

Vasárnap az utca emberét kérdeztük arról, hogy mit szólnak a nemzeti konzultáció finoman szólva is megosztó plakátjaihoz. Kattintson, megéri.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik