Belföld
kivandorlas(430x286).jpg (Array)

Gyere haza, fiatal: nem igazán jönnek, de azért sikerről beszélnek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 08. 15:42

Csábít, csábít a kormány, a célkitűzés ötven fő, erre 100 millió forint van, Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szerint ez siker, rögtön leírjuk, hogy miért.

Korábban a témában:

Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára korábban arról beszélt, sok fiatal szeretne hazajönni külföldről, ezért a kormány ott segít, ahol tud. A “Gyere haza, fiatal” elnevezésű program sikeres, már közel 600 a regisztráltak száma, a Facebook elérések száma pedig negyvenezer – mondta a politikus. A program célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

Ez a szám nem a regisztráltaké volt, hanem ahányan megnézték a bejegyzést. A Nemzetgazdasági Minisztérium aznap kiadott egy közleményt, amiben pontosítottak: 581-en regisztráltak eszerint. Czomba a múlt héten már 800 főről beszélt.

Ma pedig arról írtunk, a 444-re hivatkozva, hogy alsó hangon 300 ezer magyar dolgozik a határon túl, és ha a jelenlegi ütemben pörög a program, akkor 40 év alatt tudnának 5000 főt hazacsábítani. A portál azt írta – forrás nélkül –, hogy szerintük 21 komoly érdeklődő van, azaz aki feltöltötte anyagait a rendszerbe és aki részt vett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) interjúján. A lap számításai szerint ebben az ütemben egy év alatt 126 főt tudnának hazahozni, tehát ha 100 ezer emberünk dolgozik Angliában, akkor 793 év alatt érne be a program.

#siker

Írtunk az OFA-nak, válaszoltak. Nem tartják korrektnek, hogy bő egy hónap után sikertelennek próbálják bélyegezni a programot, arra hivatkozva, hogy nem oldott meg egy negyedszázados problémát, ugyanis szerintük a KSH adatai szerint 350 ezer olyan kivándorolt magyar él a világban, akik 1989 után hagyták el Magyarországot.

„A programra eddig közel 900 fő regisztrálta magát, számuk naponta növekszik. Ilyen rövid idő alatt ezt komoly sikernek gondoljuk, hiszen a részvételhez komoly egzisztenciális döntéseket kell meghozni. (Feltételezhető, hogy korábban a kivándorlásról szóló döntést sem egy hónap alatt hozták meg az érintettek.) Közel egyharmaduk egyelőre nem felel meg a program formai követelményeinek, mert nem az Egyesült Királyságból, hanem más országokból regisztráltak. Az ő programba vonásuk egy későbbi programkibővítés esetén lehetséges.”

A számokról: „eddig 54 fővel történt meg a kapcsolatfelvétel videokonferencia keretében, további 36 fő esetében ez szervezés alatt van. 31 fő esetében már megtörtént a kiközvetítés a leendő munkaadóhoz, a többiek esetében vagy a keresett munkakör pontosítása történik, vagy még a munkaadó programba vonása van folyamatban, vagy pedig már sikeresen elhelyezkedtek a magyarországi munkáltatónál. Első körben azok kiválasztása történt meg, akiknek a képzettsége, végzettsége leginkább megfelel a hazai munkaerőpiac elvárásainak, azaz jellemzően magasan kvalifikáltak és hiányszakmákban rendelkeznek végzettséggel.”

#források

Az eredeti célkitűzése az volt, hogy minimálisan 50 ember jöjjön haza, erre van 100 millió forint. A program kísérleti, amelynek az OFA szerint semmilyen előzménye nincs, így korai lenne értékelni. „Amennyiben a forrásaink elfogynak – az addigi tapasztalatokat átgondolva – a döntéshozó részére javaslatot teszünk az esetleges bővítésre és újabb forrás bevonására.”

Fontos kiemelni szerintük, hogy „több százan regisztráltak, de a programmal kapcsolatban megfigyelhető egy „kivárás”, várják a pozitív híreket, a fejleményeket, a jó példákat”, valamint „a célcsoport elérése és az információ eljuttatása meglehetősen nehéz, tekintettel arra, hogy a kommunikációs eszközök használata meglehetősen korlátozott” – ez utóbbi kicsit zavaros, mert az internet eléggé jó megoldás lehet az információ eljuttatásához.

„Magyar vagyok, az a hazám, ott szeretnék élni, de ez nem lehetséges”

Angliai magyarok oldalunkon már sokszor foglalkoztunk a “Gyere haza, fiatal!” programmal. Több videó riport született a témában. Itt van például Ádám története, aki hat éve él Nagy-Britanniában, az első kilenc hónapban takarított, nyelviskolába járt, mostanra pedig egy magánklinikán helyezkedett el radiográfusként:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.