Belföld

Jézus-karikatúra miatt perlik a HVG-t

Gyűlöletbeszéd miatt indított polgári pert a hetilap ellen Ékes Ilona, aki néhány éve betiltotta volna a melegfelvonulást.

„Alulírott Ékes Ilona, magyar katolikus, volt országgyűlési képviselő és az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke arról tájékoztatom a közvéleményt, hogy a keresztény közösség ellen irányuló gyűlöletbeszéd miatt polgári pert indítottam a HVG című hetilap kiadója ellen. A hetilap a tavalyi adventi időszakban »Nagy Harácsony« felirattal egy Jézus születéséről szóló klasszikus festményt kifigurázó, a vallásos áhítatot a pénzimádattal helyettesítő gúnyrajzot közölt a címlapján. A HVG ezzel a totalitárius diktatúrák vallásellenes propagandáját idéző, indokolatlanul bántó karikatúrával nagy nyilvánosság előtt súlyosan megsértette a különböző keresztény felekezetekhez tartozók emberi méltóságát”.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Ékes Ilona emlékeztetett rá, az új Polgári Törvénykönyv már lehetővé teszi, hogy „egy közösség egésze ellen irányuló gyűlöletbeszéddel szemben a közösség bármely tagja a polgári jog eszközeivel lépjen fel.” Ezzel élve bocsánatkérő közleményt és sérelemdíjat követel a kiadótól. A pénzzel egyháza karitatív tevékenységét támogatná Ékes, akinek ügyvédi képviseletét április 9-én a Fővárosi Törvényszéken a Szabadságvédő Alapítvány biztosítja.

Ékes Ilona néhány éve, még a Fidesz parlamenti képviselőjeként – vélhetően a gyűlőletbeszéd elleni küdelem jegyében – nagy vihart kavart, amikor betiltatta volna a melegfelvonulást, mondván, az  nemcsak ellehetetleníti a közlekedést, hanem “”veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a közerkölcsre is”. A parlament emberi jogi bizottságának akkori tagja úgy vélte, a rendezvény veszélyeztetné a gyerekek szellemi és erkölcsi fejlődését, ami alkotmányos jog.

A Fidesz akkor azonnal jelezte, Ékes Ilona magánemberként tartotta sajtótájékoztatóját, ilyen minőségében mondta azt is, hogy a homoszexualitást mentális sérülésnek tartja.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik