A beszállítók finanszírozzák a kórházak működését

Az állami fenntartó szerint nem olyan drámai a helyzet, az orvostechnikai cégek viszont azt állítják: csőd szélére kerültek a tartozások miatt.

A csőd szélén áll több, orvostechnikai eszközöket szállító cég, mert a kórházak nem tudnak fizetni nekik – írja a 168 Óra. Az érintett vállalkozások segítségért fordultak a kormányhoz: szeretnék, ha csökkentenék az áfát és a kabinet hitelt adna a kórházaknak, hogy rendezzék tartozásaikat.

A kórházak 60 milliárd forintnyi kintlévőséget halmoztak fel, ennek 60 százaléka már lejárt. A csőd szélére került beszállítók szerint azzal lehetne megoldani a helyzetet, ha az orvosi eszközök után fizetendő 27 százalékos áfát öt százalékra vinnék le, ennyit kell ugyanis a gyógyszerek után is fizetni.

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének koordinátora arról beszélt, hogy jelenleg a cégeken múlik, hogy az életmentő eszközök a kórházak rendelkezésére álljanak. A kórházak működését éves árbevételükkel finanszírozzák – mondta Csípő Georgina az RTL Klub Híradójában.

Az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója szerint viszont nem olyan drámai a helyzet: Ónódi-Szűcs Zoltán azt mondta, ő olyanról még nem hallott, hogy a betegek azt állítják, hogy még lázmérő sincs a kórházban. Szerinte a kórházi menedzsmentnek kell arról gondoskodnia, hogy mi található az intézményben, fenntartóként ő nem tud felelősséget vállalni. Annyit ígért, hogy ha kapnak pénzt az államtól, kifizetik a kórházak adósságait.

Címkék: kórház