Belföld

Leváltották a magyar RTL vezérigazgatóját

Távozik az RTL Magyarország éléről Dirk Gerkens, akinek a helyére Andreas Rudast nevezték ki ideiglenes vezérigazgatónak.

Andreas Rudas emellett megtartja eddigi pozícióját is, és továbbra is ő lesz az RTL Csoport közép-európai és ázsiai ügyekért felelős regionális alelnöke.

Dirk Gerkens részére, aki 2001 óta vezette az RTL Magyarországot, az RTL Csoport vezető beosztást ajánlott a cégen belül. 

Az RTL Magyarország végleges vezérigazgatójának kinevezésére később kerül sor. A magyar társadalommal való kapcsolatok erősítése érdekében a Csoport azt szeretné, hogy az RTL Magyarország új vezérigazgatója egy helyi, magyar vezető legyen, olvasható a csatorna közleményében.

Fotó: MTI

Egy konfliktus története, avagy a reklámadótól az egyezkedésig

Az Országgyűlés által a múlt év első felében elfogadott reklámadóról szóló törvény a kormányzat egyértelmű lépése volt az RTL Klub ellen. A jogszabály megszavazása után a csatorna híradója kemény kormánykritikus hangnemre váltott: egymás után hozták le a vezető fideszes politikusokat érintő botrányokat – ingatlanügyek, vagyonosodás -, ami ráadásul növelte a kereskedelmi tévé nézettségét. Az RTL vezetői sem fogták vissza magukat: Andreas Meier, az cégcsoport luxemburgi központjának szóvivője egyenesen azt mondta, a törvényt egyértelműen az RTL Klubra szabták azzal a céllal, hogy távozásra kényszerítsék őket Magyarországról. A kormány minderre úgy válaszolt, hogy 40-ről 50 százalékra emelte a reklámadó felső kulcsát – ebbe a sávba kizárólag az RTL esett bele.

Időközben azonban a kormányra is nyomás nehezedett, különösen az RTL anyacégének lobbitevékenysége miatt. Ekkor lehetett arról hallani, hogy 50-ről 5-6 százalékra csökkentené a kormány a reklámadót, így a csatornának jelentősen kevesebbet kellene fizetnie. Január végén az RTL megerősítette, hogy tárgyalnak a kormánnyal az elmérgesedett helyzet felodásáról; a kabinet részéről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyezkedett a kereskedelmi csatornával, ám az RTL-től Gerkens nem vett részt a tárgyalásokon. Személye éppen a tervezett megegyezés része volt: a reklámadó csökkentéséért cserébe távozott volna a magyar RTL-t vezető, a kormánnyal nyíltan konfrontálódó vezérigazgató, és a híradó is visszavett volna a kabinettel szembeni kritikákból.

Külföldre költöztette a családját

Gerkens ekkortájt nyilatkozott arról a Business Weeknek adott interjújában, hogy fenyegették a családját, ezért küldöldre költöztette őket, ő maga pedig otthagyta lakását, és egy szállodába költözött. Azt mondta, barátai tolmácsolták neki, de e-mailben is kapott fenyegetéseket, ezért döntött családja elköltöztetése mellett, saját magát pedig testőrökkel védeti. Gerkens akkor úgy nyilatkozott: “Ez nem Oroszorszrág, vagy Mexikó. De jobb félni, mint megijedni”.

A történet vége: a megegyezés

A kormány még Angela Merkel német kancellár február eleji magyarországi látogatás előtt szeretett volna megállapodni a csatornával. A hírek szerint a kabinet és az RTL végül január végén egyezett meg: a kereskedelmi csatorna esetében 5 százalékra csökkent a reklámadó, az RTL sérelem nélkül kérhet programdíjat a kábelszolgáltatóktól, cserében felhagy a kormánypárti politikusok támadásával. Gerkensről azt rebesgették, hogy távozik a magyarországi RTL-től, de ezt magánéleti okokkal indokolták. Nem sokkal később felröppent az a hír, hogy Gerkens utódja a csatorna reklámidejét értékesítő R-Time média-kereskedőházat vezető Vidus Gabriella lehet. Az RTL a kormánnyal kötött megállapodás után is azt ígérte, nem lesz kevésbé kritikus a híradója a Fidesz politikusaival szemben.

Nem bírta a gyűrődést?

A Népszabadság információi szerint eredetileg úgy volt, hogy Gerkens csak azután távozik, hogy a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt, de a lap egyik forrása szerint „lelkileg már nehezen bírta a gyűrődést”, ezért kellett Rudast azonnali hatállyal kinevezni ideiglenes vezérigazgatónak.

A lap szerint Kolosi Péter lehet Dirk Gerkens utódja. A programigazgató mellett szól, hogy stabil a műsorstruktúra, és az RTL kiváló nézettséget produkál, illetve gazdasági eredményeit tekintve elhúzott a konkurenciától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik