Belföld

Kósa: nem tudunk mit kezdeni az illegális határátlépőkkel

Az Európai Uniónál kezdeményezni kell, hogy változtasson a bevándorlókkal kapcsolatos politikán - mondta Kósa Lajos a bevándorlásról tartott parlamenti vitanapi sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó cikkek

A Fidesz szerint a jelenlegi, az idegenrendészeti őrizet alkalmazását nagyrészt kizáró szabályok szerint Magyarország nem tud mit kezdeni az illegális határátlépőkkel. Magyarország nem tudja felvállalni, sem finanszírozni a jelenlegi tranzitország szerepét – hangsúlyozta a kormánypárt ügyvezető alelnöke.

A tendencia azt vetíti előre, hogy a probléma csak súlyosbodni fog, idén már akár a százezret is meghaladhatja a menekültek száma. Míg 2012-ig számuk nem volt több háromezernél, 2013-ban már 18 ezren, tavaly 42 ezren, idén pedig február 20-ig 26 ezren lépték át illegálisan a határt. 

Tavaly alig több mint ötszáz menekültkérelem bizonyult megalapozottnak, a többség nem vált jogosulttá a státuszra. Ismertetése szerint ugyanakkor az eljárások többsége azért nem folytatható le, mert az érintettek elhagyják az országot. Ők azonban az európai szabályozás miatt előbb-utóbb visszakerülnek Magyarországra, az egyéb uniós országból visszaküldöttek száma így az elmúlt évek adatai alapján akár a százezret is elérheti – hívta fel a figyelmet Kósa.

Bírálta az Európai Uniót, amely 2012 tavaszán kifogásolta a Magyarország által alkalmazott menekültügyi őrizet intézményét, mint mondta, emiatt az itt nyilvántartásba vetteknek még kíséretet sem biztosíthatnak a magyar hatóságok. Kósa Lajos szerint az eljárás egy jóval szűkebb hatáskörben alkalmazható – a nyilvánvalóan bűncselekményre készülőkre -, így az illegális határátlépőknek kevesebb mint 10 százalékát érinti, de az unió még ezt a számot is magasnak tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik