Belföld

LMP: háromszor verték át a pedagógusokat

tanar(210x140).jpg (tanár, )
tanar(210x140).jpg (tanár, )

Az ellenzéki párt véleménye szerint a kormány az elmúlt években háromszor szegte meg a pedagógusoknak tett ígéretét, akiknek a korábbi tervekkel ellentétben idén januártól mégsem nő tovább a bérük. Erről a párt országgyűlési képviselője, Ikotity István beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó cikkek

A politikus kijelentette: a kabinet először akkor szegte meg ígéretét, amikor hosszú időn keresztül, 2013 őszéig halogatta a béremelést, miközben a pedagógusok fizetésének reálértéke 2008-tól számítva már a negyedével csökkent.

Újabb ígéretszegésnek nevezte, hogy ekkor sem az eredetileg tervezett emelést kapták meg, ugyanis a növelést 2017-ig kitolták, vagyis részekre osztották. Emellett azt is kijelentette, hogy idén év elején a pedagógusi életpályamodell egyik lábát “kirúgták”, mert a pedagógusok alapilletményét elválasztották a minimálbértől. Úgy fogalmazott: ezért 2015-től nincs automatikus béremelés és semmi garancia sincs arra, hogy jövőre vagy az azt követő években lesz-e újabb emelkedés.

Ikotity István azt mondta, a pedagógusok összességében 237 milliárd forinttal kaptak kevesebb pénzt. Végül arról beszélt, nem tagadja, hogy “bizonyos mértékben növekednek” a pedagógusbérek, de eközben a bizonytalanság miatt a munkakörülmények folyamatosan romlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik