Belföld

Információs füzettel segítik a kivándorló romákat Miskolcon

A kivándorlási kisokost a roma önkormányzattól igényelhetik a miskolci családok. A kis leporellóban szó esik ügyintézésről, munkakereséséről és az Unión belüli menekültstátuszról is.

A civil szakértők segítségével összeállított füzetke jogi tanácsokat, hasznos címeket és elérhetőségeket foglal össze azoknak, akik máshol kezdenék újra életüket – írja az Origo.

Hatvanöt roma döntött úgy októberben, hogy Svájcba vándorol, akkor úgy tűnt, még többen csatlakozhatnak hozzájuk. Ma már mind a 65 letelepedést igénylő roma hazatért Miskolcra, mivel Svájc megítélése szerint az EU tagországai biztonságos helynek számítanak, a menedékkérelmeket ezért elutasították.

  Fotó: Kummer János

A jelenség mögött az is állhat, hogy a roma családok nincsenek tisztában jogi lehetőségeikkel, hogy kihez fordulhatnak érkezés után – mondta el a portálnak Váradi Gábor, a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki hozzátette: az információs leporellóból egyelőre 500-at nyomtattak és 20-at osztottak ki miskolci roma családok között, azonban igény esetén több is készülhet.

Váradi Gábor szerint a kiadvánnyal nem a kivándorlási folyamatot szeretnék erősíteni, csupán a lehetséges igényekre készülnek fel, hozzátette: a kisokos nem csak romáknak szól, hanem minden érdeklődőnek.

A kiadvány a Roma Sajtóközpont honlapján elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik