Le lehet írni: Papp Dániel hírhamisító

A Fővárosi Törvényszék döntése értelmében Papp Dániel, az MTVA tartalomigazgatója nevezhető hírhamisítónak. Mert az. Mert amit csinált, eltorzítja a valóságot.

A bírósági döntéssel az Index nyert pert első fokon a köztévés hírhamisító ellen. Papp Dániel azért perelte be a lapot, mert egy cikkben azt írták, hírhamisítóra bízzák az egész közszolgálati hírosztályt.

Csakhogy a tárgyaláson a bíróság megnézte az elhíresült Híradó-részletet Daniel Cohn-Benditről. (Ez volt az, amelyben Daniel Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő három éve, amikor Magyarországon járt, egy sajtótájékoztatón nem válaszolt a kérdésre, hogy demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. A riport képi anyaga azt sugallta, hogy a kínos kérdés feltevése után a francia európai parlamenti képviselő távozott a sajtótájékoztatóról. Az Index birtokába került vágatlan felvételből azonban kiderült, mindkét állítás hamis volt.)

De Papp Dánielnek volt egy másik ügye is, amikor kitakarták Lomnici Zoltán korábbi főbíró arcát egy nyilatkozat alatt a háttérben. 

“A most hozott ítélet szóbeli indoklásában a bíró rámutatott, hogy az összevágott híradófelvétel annyira eltorzítja a valóságot, hogy egyáltalán nem túlzó az az újságírói értékítélet, hogy ez hírhamisítás. Ráadásul a felperesnek, mint közszereplőnek tűrnie kell az ilyen véleményt” – írja az Index. Ennyi.