Belföld

Amerika Orbán fejét akarja

Orbán (Orbán Viktor)
Orbán (Orbán Viktor)

A titkosszolgálati szakértő a Magyar Hírlapnak azt mondja, az Egyesült Államok már nem éri be kevesebbel.

Kapcsolódó cikkek

Földi László (a Nyírfa-ügy néven elhíresült botrány után az Információs Hivataltól menesztett műveleti igazgató) nem tartja reálisnak, hogy néhány egyetemista és lelkes civil összehozzon egy akkora demonstrációt, mint a hétfői. Szerinte „alaposan átgondolt, jól szervezett és finanszírozott akció volt. Amúgy igazuk van azoknak, akik szerint hazánk nem jogállam. Jogállamban ugyanis így nem lehet bánni a rendőrökkel, ahogy néhány tüntető tette, legalábbis következmények nélkül”. 

Földi a jelekből egyenesen arra következtet, hogy „egzisztenciális kérdéssé vált a hazaárulás”, amikor „valaki anyagi ellentételezésért cserébe külföldi érdekeket szolgál”. A demonstrációk összefüggnek a kitiltási botránnyal, Goodfriend ügyvivő ténykedésével és azzal, hogy „Amerika összemossa a tényeket, a nyugati sajtó pedig teret enged ezeknek az értelmezéseknek”.

“Mindez egy irányba mutat: számukra elfogadhatatlan az Orbán-kormány, az idei kétharmados választási eredmények pedig egyáltalán nem számítanak. Új vezetést akarnak az ország élére.” Földi emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államok hírszerzői profik. Ő tudja, dolgozott velük, de „most ezt a tudást rosszra használják. A helyzet eszkalálódhat”, nem feltétlenül úgy, mint Ukrajnában, de az ország napi működését akadályozhatja, ha folyamatos a feszültség.

Fotó: ATV

Azt Földi sem tudja, mi jöhet az elkövetkező hetekben, mindenesetre az egyértelműen látszik, nincs politikai alternatíva, amelyre a jelenlegi vezetést le lehetne cserélni. A volt hírszerző szerint azonban az már nem lenne elég, ha a kormány visszalépne például a Déli Áramlat megépítésétől, csak „Orbán Viktor távozásával érnék be az amerikaiak”.

A Magyar Hírlapban Kiszelly Zoltán némiképpen árnyalja a képet. A politológus azt mondta, az amerikaiaknak ugyan jól jön a mostani társadalmi feszültség, mert nyomás alatt tudják tartani a kormányt, de azt ő túlzásnak tartaná, hogy ők kezdeményezik a tüntetéseket. Ők csak a hazai ellenzékhez hasonlóan „olajjal locsolják a tüzet”.

A demonstrációk résztvevői nemcsak a kormányból, hanem „a választásokon totálisan leszerepelt, hiteltelenné vált balliberális pártokból, megmondóemberekből sem kérnek. Szerinte jól szervezett ellenzéki erő, komoly párt nem alakulhat ki a mostani, jórészt a közösségi hálón szerveződő alakulatokból. Ezt mutatta korábban az úgynevezett bohócforradalom is – emlékeztet Kiszelly.

Török Gábor ezzel szemben úgy véli, nagy baj lesz, ha a Fidesz valóban elhiszi, hogy megrendelésre mennek utcára a tüntetők, és a CIA tankönyv ikszedik oldalán járunk éppen” – mondta Török Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A politikai elemző szerint a nemzetközi példák sorolása, sulykolása hatásos gondolatmankó lehet a választók felé. Ha Fidesz-tanácsadó lenne, lehet, hogy ő is ezt kommunikálná, de több tízezer „statiszta” nem megrendelhető, és a kormánypárt részéről hibás önértékelés lenne, ha ebben komolyan hinne.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik