Belföld

Bocs, mégsem küldik Orbánt a p’csába a tüntetők

Nyugi, senki se bassza meg, senki se meneküljön, senki se húzzon a picsába. Villáminterjú a tegnapi tüntetés főszónokával, Nemes Balázzsal.

Kapcsolódó cikkek

Konkrétan hogyan küldenék el a picsába Orbán Viktort?

Hűha… Egyébként ezt nem én mondtam, hanem a Soma szájából hangzott el, indulatszó, amiért így utólag szeretnénk elnézést kérni.

Szóval?

Ha van egy általános közfelháborodás, márpedig mi úgy érzékeljük, hogy van, akkor egy politikusnak föl kell ismernie a pontot, amikor már nem vállalható személy, és kompromittálja a magyar politikát. Végső soron a saját belátásukon múlik, mikor távoznak a hatalomból.

 Fotó: Berecz Valter

Az est úgymond moderátora, az emlegetett Kiss Ábrahám Soma többször is belekiabálta a mikrofonba, hogy „basszátok meg, húzzatok a picsába!”, majd figyelmeztetett: ha Orbánék „még pár évig” teszik, amit most, akkor nem lesz módjuk „menekülni”. Ez mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy ha maradnak, akkor arcvesztés nélkül nem tudnak majd kihátrálni a kormányzásból.

A téren úgy hangzott, mintha Kiss Ábrahám Soma szerint Orbánék élete, de minimum szabadsága kerülhet veszélybe.

Értelemszerűen semmiképpen nem lehet erről szó.

Mi van, ha Orbán nem látja be, hogy távoznia kell a hatalomból? Van mód megbuktatni a 2018-as választás előtt?

Az előrehozott választás kérdéses, hiszen a parlamentben nagyon komoly többsége van a Fidesznek.

Más lehetőség?

Úgy tudom, már népszavazás sem kezdeményezhető előrehozott választásokra. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek az utcán kénytelenek kifejezni a véleményüket.

Mi marad?

Lehet tüntetni, sztrájkolni, lehet blokkolni intézményeket, körbevonni az Országgyűlést élőlánccal. A tüntetéseink főleg arra voltak jók, hogy demonstráljuk, nem vagyunk egyedül, nem vagyunk leszalámizhatóak, hanem ez egy homogén réteg kivetülése, ami komoly erőt és méltóságot képvisel.

Homogén? Nyugdíjasoktól jól öltözött fiatalokon át Dopemanig ért a tömeg, még gárdista-egyenruhás férfit is láttam, igaz, a hátáról hiányzott a hímzett oroszlán.

Abban az értelemben homogén, hogy a cél egyesíti a tüntetőket.

Tegyük föl, hogy Orbán belátja, „személye kompromittálja a magyar politikát”, s lemond. Aztán mi lesz? Jönnének önök?

Mi nem akarunk hatalomra kerülni, tüntetéseink nem politikai tőkeszerző akciók. Egész egyszerűen dühös fiatalok és dühös kevésbé fiatalok vagyunk. Nem áll mögöttünk semmilyen párt, szervezet, csoport. Átláthatóságot és elszámoltathatóságot követelünk a hatalomtól, szócsövei vagyunk az általános elégedetlenségnek. Mellékes, ki áll fönn a színpadon, az a fontos, hogy megfogalmazza, amit az emberek elvárnak tőle, buzdítsa őket önszerveződésre.

 Fotó: Berecz Valter

Ki jöjjön az elhúzó „Orbán és bandája” után?

Bízunk benne, hogy lesz akár néhány mostani képviselő, akár a civilek egy csoportja, melyből az emberek elvárásait teljesítő párt formálódik, mozgalom szerveződik. A mi célunk ennek a folyamatnak az elősegítése. Ebben az országban nincsenek kész megoldások, mindent magunknak kell kitalálnunk.

Azzal nincs bajuk, hogy választások nyomán áll föl a törvényhozás és a kormány?

Nincs. Az államberendezkedést nem akarjuk felforgatni, szó nincs róla. Sőt, azt szeretnénk, ha a részvételi demokrácia irányába tolódna el, pontosabban tolódna vissza a közhatalom gyakorlása.

Tüntetéseiken gyakran elhangzik, hogy „mi vagyunk a nép”.

Igen.

Pont ezt mondják a békemenetesek is. Csak ők jóval többen is vannak, és eszük ágában nincs elküldeni Orbánt. Melyik az igazi nép?

A nép nem exkluzív fogalom, beletartozik mindenki.

Ezt is akarja a nép meg az ellenkezőjét is?

Persze. Van ismerősöm, aki volt fideszesekkel jött ki tüntetni, miként nyilván a Békemenetben is akadtak olyanok, akik korábban szocialista kormányokra szavaztak. Végső soron ők is az átláthatóságot követelik, csak más megoszlások alapján gondolkodnak. Mi azt szeretnénk, ha össze lehetne boronálni ezeket az igényeket, ha lennének közös minimumok.

Mit szól ahhoz, hogy miután önök, a szervezők bejelentették, hogy vége a demonstrációnak, a tüntetők egy csoportja nekiesett a kordonnak, és megpróbált bejutni a Parlamentbe?

Egyáltalán nem volt szimpatikus. A kordonbontás elég veszélyes dolog. Mi, rendezők csitítottuk is a tömeget, néhány híradással ellentétben nem hagytuk el a helyszínt.

Tán mégsem annyira homogén ez a tüntető társaság, mint a színpadról tűnt.

Minden tömegben vannak radikális elemek. Mi békés tüntetést akartunk személyi sérülés és anyagi kár nélkül, és ez végső soron sikerült is.

Megkérdezte a kordonbontós arcokat, mit csinálnak, ha valami csoda folytán bejutnak az épületbe? Irány a büfé és a Sportszelet, mint 2006-ban a tévészékháznál?

Elég zavaros elméleteket tudtak legyártani arról, miért kell a népnek bejutni a Parlamentbe. Szerintünk nem elfogadható módja a véleménynyilvánításnak, hogy áttörünk mindent, átgázolunk mindenkin. Sajnáljuk, hogy egyes elemek szerint ez normális. A jövőben igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

Hogyan?

Sokkal több rendezővel, erősebb kordonnal, a rendőrökkel való szorosabb együttműködéssel. Tanultunk a helyzetből.

Mit mondanak ezeknek az „elemeknek”? Azt, hogy többé ne gyertek?

Ilyet nem lehet mondani.

 Fotó: Berecz Valter

Kalapoztak is a költségekre. Mennyi jött össze?

Hamarosan közzétesszük a pontos elszámolást, általában egymillió forint fölött szokott összejönni, a költség a színpadtechnikától függ, ami nem haladja meg a hat-hétszázezer forintot. A különbözetet tartalékoljuk későbbi tüntetésekre, esetleg adományként ajánljuk fel.

Következő lépés? Hetente tüntetnek 2018 tavaszáig? Sokba lesz, és egyszer az adományok is elapadnak.

Egyelőre nem apadnak. Most az a legfontosabb, hogy nyomást gyakoroljunk az adóhatóságra. Ha nem egyetlen, hanem sok ember megy be a NAV-hoz, megkérdezni, miért nem mond le Vida Ildikó, akkor talán a hatóság is elkezdi érezni, hogy ezt a problémát nem lehet elmaszatolni.

Mindig egy-egy ügyre lőnek?

Ez is jó terv lehet.

És az ön személyes terve. Politikus lesz?

Nem tervezem. Persze nem kizárt, hogy erre valaki engem megpróbálna majd alkalmasnak tartani, beszavaztatni. Nem ambicionálok kormányzati pozíciót.

„Nem tartom kizártnak, hogy erre valaki engem megpróbálna majd alkalmasnak tartani.” Ez mit jelent?

Csak annyit, hogy egy nem tudom ki által készített online szavazásban megjelent a nevem arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen a magyar kormányban.

A szakálla már megvan a kossuthi szerepre.

Hát ez enyhe túlzás.

Amúgy ki ön?

Egyetemista, huszonkét éves, a mesterdiplomámhoz kapcsolódó tárgyakat, közgazdaságtant hallgatok. Aztán közgazdászként szeretnék elhelyezkedni, érdekel a közszféra közgazdaságtana, az adó- és a költségvetési politika, a jegybank működése.

Az ilyen típuskarrier bársonyosabb mentalitást kíván, mint a „húzzon mindenki a picsába”.

Persze, igaz, a szónokaink nem voltak mindenben tökéletesek. De ez nem is baj. A változatosság gyönyörködtet.

Az interjú megjelenése után Nemes Balázs kérte:

jelezzük, hogy nem szervezőként, hanem magánemberként nyilatkozott.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik