A módosabbak közt több az antiszemita

A politika iránt nagyon érdeklődők közt is nagy arányban hisznek az antiszemita összeesküvés-elméletekben.

Az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit erősségét sokkal inkább befolyásolja a politika, mint a társadalmi helyzet és az abból adódó egyéni tapasztalatok. A még ma is gyakori közhiedelemmel ellentétben nem a legnehezebb anyagi helyzetben élőkre vagy a képzetlenekre jellemző az antiszemitizmus. Akik kijönnek a jövedelmükből vagy még megtakarításaik is vannak, társadalmi státuszuk féltéséből adódóan nagyobb arányban fogékonyak az antiszemita hangokra – derül ki a Political Capital júniusi kutatásából.

Az is látszik, hogy a politikai pártok szavazótáborai között jelentős eltérések mutathatók ki az összeesküvéses antiszemitizmus terén: a Jobbik támogatói közül többen és erősebben hisznek ezekben az elméletekben, míg más pártok hívei körében a magyarországi átlagnak megfelelő arányok mérhetők.

Különbségek láthatók az anyagi helyzetet tekintve. Az eladósodottak és a megtakarításaikat felélők körében jelentősen alacsonyabb az zsidóellenes összeesküvés-hivők aránya, mint azok esetében, akik éppen csak kijönnek a jövedelmükből vagy képesek megtakarítani. A háztartás nettó jövedelmének emelkedésével csökken a bizonytalanok aránya, ezzel párhuzamosan nő az antiszemiták aránya.


Forrás: Political Capital

Az elutasítást tekintve nincs ilyen összefüggés: épp a középső jövedelmi osztályban (havi nettó 200-250 ezer forint) van a legkevesebb elutasító, az alacsony jövedelműek között pedig a legtöbb. A gyakran hangoztatott közhiedelemmel ellentétben tehát a jobb anyagi helyzetben lévők körében erősebb az antiszemitizmus.

A politikai közbeszéd alakítóinak felelősségére hívja fel a figyelmet az is, hogy biztosan állítható: minél inkább érdeklődik valaki a politika iránt, annál inkább van véleménye ezekről a kérdésekről. A politika iránt nagyon érdeklődők szűk csoportjában a legmagasabb a konspiratív antiszemiták aránya. A politika iránti érdeklődés csökkenésével pedig az antiszemiták aránya is csökken. Azok között, akiket egyáltalán nem érdekel a politika, csupán minden ötödik hisz ezekben a zsidóellenes összeesküvés-elméletekben.

Az is érdekes ugyanakkor, hogy az ilyen elméleteket elutasítók aránya a politika iránt nagyon érdeklődők között a legalacsonyabb. A politika iránt inkább érdeklődő és az inkább nem érdeklődő két csoport között nincs jelentős különbség. Az inkább érdeklődők között kevesebb a bizonytalan és ez együtt jár mind a konspiratív antiszemiták, mind a tételeket elutasítók magasabb arányával.