Kemény időszak vár a kórházakra

Amelyik intézménynek 4 százalék feletti az adósságállománya, nem állíthat ki számlát, az új számviteli szabályok miatt ugyanis nem költhetnek többet egy hónapban, mint amennyi bevételük volt. Ha ezt a kormány betartatja, ellehetetlenülnek a kórházak – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a kormány szerdán foglalkozik azzal az előterjesztéssel, ami számba veszi az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó intézmények százmilliárdos adósságát, de arról még nincs szó, hogy azt miből fogják rendezni. Erre a célra csak tízmilliárdnyi forrás van jelenleg.

A százmilliárdból 90 milliárd forint az egészségügyre jut, főleg a kórházak szállítóiknak való tartozását jelenti. Az államosított 104 kórház háromnegyede van bajban, 64 milliárdos, már lejárt adósságot szedtek össze.

A négyszázalékos adósságlimitet már sok kórház, köztük az orvosi egyetemek klinikái is átlépték. Van, ahol a szerződéssel foglalkoztatott orvosok bére heteket, hónapokat csúszik, a betegek pedig nem kapnak előjegyzést a vizsgálatokra.

Nemrég a Figyelő konferenciáján elhangzott, hogy érdemi strukturális változások nélkül nem is érdemes pénzt adni a kórházak adósságkonszolidációjára.